Λύκειο/Γυμνάσιο: 2310277809 - Δημοτικό: 2310225697 - Νηπιαγωγείο: 2310267433
Επιλογή Σελίδας

Κάθε χρόνο μαθητές/τριες Λυκείου συμμετέχουν σε μαθήματα Masterclass με σκοπό να λύσουν τα αινίγματα της φυσικής των σωματιδίων. Ομιλίες από ενεργούς ερευνητές-επιστήμονες επεξηγούν και αναλύουν τομείς και μεθόδους της βασικής έρευνας που αφορούν τα στοιχειώδη σωματίδια και τις μεταξύ τους δυνάμεις, δίνοντας την δυνατότητα στους/στις ίδιους/ες τους/τις μαθητές/τριες να επεξεργαστούν πραγματικά πειραματικά δεδομένα από πειράματα φυσικής σωματιδίων. Στο τέλος της ημέρας, όπως γίνεται σε κάθε διεθνή συνεργασία, οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες συνδέονται, μέσω διαδικτύου, και συζητούν τα αποτελέσματά τους και την εμπειρία τους.

Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε δια ζώσης ημερίδα σωματιδιακής φυσικής Μasterclass στον χώρο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής υπό την αιγίδα των ΕΚΦΕ Κέντρου και Τούμπας. Στο πρωινό τμήμα της ημερίδας οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες που υλοποιούν πειράματα στο CERN, να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους και να πραγματοποιήσουν μια εικονική επίσκεψη στους χώρους του πειράματος ALICE του DATA CENTER του CERN. Τo απόγευμα, στο εργαστηριακό μέρος, οι μαθητές/τριες πραγματοποίησαν ανάλυση δεδομένων από το πείραμα ALICE για την αναζήτηση στοιχειωδών σωματιδίων και τη συλλογή αποτελεσμάτων. Τον συντονισμό είχε η Δρ.Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, ερευνήτρια του CERN. Ακολούθησε διεθνής τηλεδιάσκεψη με άλλους/ες μαθητές/τριες για την αποτίμηση της δράσης αλλά και τον σχεδιασμό μελλοντικών δράσεων από το CERN.

Την ημερίδα παρακολούθησαν οι μαθητές της Β΄ Λυκείου Ιωάννης Γαλαμάτης, Παντελεήμων Ζάνης, Δημήτριος Πετρίδης και Δημήτριος Στολτίδης .

Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν  η Αλεξάνδρα Νικολαΐδου και Γεώργιος Τουμανίδης, Φυσικοί του σχολείου μας.