Λύκειο/Γυμνάσιο: 2310277809 - Δημοτικό: 2310225697 - Νηπιαγωγείο: 2310267433
Επιλογή Σελίδας

Π.Σ.Π.Θ.

Μάθετε τα πάντα γύρω από το Πειραματικό Σχολείο

ΟΜΙΛΟΙ 2020-21

 

ΟΜΙΛΟΙ 2019-20

 

ΟΜΙΛΟΙ 2018-19

 

ΟΜΙΛΟΙ 2017-18

 

ΓΥΜΝΑΣΙΟ  ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ 2019 – 2020

1. Όμιλος Ορχήστρας & Φωνητικής Γυμνασίου-Λυκείου Π.Σ.Π.Θ.

Δευτέρα 2:30μμ – 4:00μμ – Σύνολο μαθητών 25

Ο Όμιλος Ορχήστρας & Φωνητικής Γυμνασίου-Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου Α.Π.Θ. θα λειτουργήσει για 9η συνεχή χρονιά, σε δίωρη εβδομαδιαία βάση. Απευθύνεται σε ήδη «μυημένους/νες» και ευαισθητοποιημένους/νες ακουστικά μαθητές/τριες που μπορούν να αναπτύξουν περαιτέρω τις μουσικές τους δεξιότητες, να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους για τη μουσική και να επεκτείνουν συνειδητά το μουσικό τους «ηχοτοπίο» μέσα από ένα ευρύ φάσμα μουσικών ιδιωμάτων. Οι μαθητές/τριες του Ομίλου, θα μελετήσουν και θα ερμηνεύσουν έργα διαφόρων στυλ και εποχών. Η συμμετοχή του Ομίλου Ορχήστρας σε πληθώρα συναυλιών στοχεύει στο να ενθαρρύνει την κοινωνική, πολιτιστική και ατομική ανάπτυξη των μαθητών/τριών.

Διδάσκουσα: Μ. Πατιώ ΠΕ16.01

2. Όμιλος Εικαστικών

Πέμπτη 2:30μμ – 4:00μμ – Σύνολο μαθητών:

Οι μαθητές θα δημιουργήσουν εικαστικά έργα, δισδιάστατα (ζωγραφική ή χαρακτική) και τρισδιάστατα (κατασκευές με διάφορα υλικά και τεχνικές)  και με έμφαση σε όσα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος. Θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε μαθητικές συναντήσεις και διαγωνισμούς. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην Κεραμική και το Ψηφιδωτό, ως προέκταση της δουλειάς που ξεκίνησε στον Όμιλο το προηγούμενο σχολικό έτος

Διδάσκουσα: Ισμήνη Σακελλαριάδη, ΠΕ08

3. Όμιλος Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (MUN)

Τετάρτη 2:30μμ – 4:00μμ – Σύνολο μαθητών : 20

Ο όμιλος καλωσορίζει μαθητές που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη γλώσσα του debate και της διπλωματίας στην αγγλική. Ερευνούν για θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ως μέλη διπλωματικών αποστολών στο ετήσιο συνέδριο του MUN εκπροσωπώντας μια χώρα. Αγγλικά Β2+.

Διδάσκουσα: Κατερίνα Αδαμίδου, ΠΕ06

4. Όμιλος Ρομποτικής

Δευτέρα 2:30μμ – 4:00μμ – Σύνολο μαθητών : 22

Ο όμιλος απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Οι μαθητές κατανοούν τις βασικές έννοιες της εκπαιδευτικής ρομποτικής και χρησιμοποιούν εκπαιδευτικές πλατφόρμες ανάπτυξης ρομποτικών κατασκευών. Αρχικά μαθαίνουν να κατασκευάζουν ακολουθώντας καθορισμένα βήματα ανάπτυξης. Κατόπιν δοκιμάζουν τη δημιουργικότητα τους, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας ρομποτικές διατάξεις που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα. Οι πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται είναι meetedison, lego WeDo v1.0, raspberry PI3 με πακέτο αισθητήρων.

Διδάσκων: Μανώλης Κοσμίδης, ΠΕ86

5.Όμιλος Μαθηματικών “Παίζοντας με την Geogebra”

Πέμπτη 14.30-16.00 : Σύνολο μαθητών 19

Ο όμιλος αυτός απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου. Με τη βοήθεια του προγράμματος Geogebra – ένα πρόγραμμα δυναμικής Γεωμετρίας – οι μαθητές/τριες θα διερευνήσουν έννοιες των Μαθηματικών, θα τις αναπαραστήσουν μέσω πολλών συμβολικών μέσων, θα τις συνδέσουν μεταξύ τους, θα πειραματιστούν και θα παρατηρήσουν. Έτσι, θα αποκτήσουν μια πιο σφαιρική εικόνα για το μάθημα των Μαθηματικών, θα εργαστούν ομαδικά και θα δημιουργήσουν.

Διδάσκουσα: Μαρία Μποζέλου, ΠΕ03

6. Όμιλος Στατιστικής

Δευτέρα 14.30-16.00

  • Για να μάθω καινούργιες έννοιες Πιθανοτήτων και Στατιστικής που δεν θα τις βρώ στα βιβλία του σχολείου, αλλά και να εμβαθύνω σε πράγματα που ήδη γνωρίζω
  • Για να εργαστώ ατομικά ή συνεργατικά με συμμαθητές μου στο εργαστήριο και στο σπίτι με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού
  • Για να νοιώσω την χαρά της δημιουργίας, της άμιλλας και της αριστείας
  • Γιατί η Στατιστική είναι μια επιστήμη με διαρκή εξέλιξη και τεράστια χρησιμότητα σε όλες τις επιστημονικές έρευνες
  • Γιατί η αγορά εργασίας χρειάζεται ολοένα και περισσότερους ειδικούς σε θέματα Στατιστικής
  • Για να συμμετάσχω στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό της ΕΛΣΤΑΤ και στον αντίστοιχο της EUROSTAT

Παρακολουθείστε τις “ΠΡΩΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ”. από τα  19 παιδιά του Ομίλου, κάνοντας κλικ σε έναν από τους παρακάτω συνδέσμους.

https://drive.google.com/file/d/1CFj9gkm_GB_O6J9r_vKCTE-9b3D44MRb/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1_gQC6dO7_QOSWUgidGnfKthJZfxFSUr7/view?usp=sharing

Επόπτης καθηγητής: Νίκος Φ. Γουναρόπουλος (M.Sc. in Mathematical Statistics)

7. Όμιλος μαθηματικών διαγωνισμών

Τετάρτη 14.30-16.15 : Σύνολο μαθητών 13

Σκοπός των μαθημάτων του Ομίλου είναι η προετοιμασία των μελών του για συμμετοχή στους διαγωνισμούς της Ε.Μ.Ε. και κυρίως για τη συμμετοχή τους στον διεθνή διαγωνισμό C.U.P. που διεξάγει το Μαθηματικό Σχολείο του Βελιγραδίου. Σε αυτόν το σχολείο είχε συμμετάσχει το 2018 και είχε κερδίσει τρία χάλκινα μετάλλια.

Οι μαθητές του Ομίλου διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς ΘΑΛΗΣ και ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ της Ε.Μ.Ε. Ο διεθνής διαγωνισμός στο Βελιγράδι που θα γίνονταν τον Ιούνιο του 2020 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κορωνοϊού.

Διδάσκων: Ανδρέας Πούλος, ΠΕ03

 

Ο Όμιλος στο πλαίσιο των Πειραματικών Σχολείων: Περιβάλλον δημιουργικής δράσης,  συνεργασίας και καινοτομίας.

Οι όμιλοι αποτελούν καινοτομία των Πειραματικών Σχολείων με σκοπό την ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων και κλίσεων των μαθητών, τόσο των Πειραματικών Σχολείων όσο και των δημόσιων σχολικών μονάδων της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής τους. Οι όμιλοι λειτουργούν πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα μία ή δύο φορές την εβδομάδα ο καθένας, σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση. Οι όμιλοι αφορούν γνωστικούς τομείς όπως τα μαθηματικά, οι φυσικές επιστήμες, η γλώσσα, η λογοτεχνία και λοιπά πεδία όπως τα εικαστικά, ο αθλητισμός κ.ά., ώστε να δημιουργούνται πυρήνες δημιουργικότητας και αριστείας.