Λύκειο/Γυμνάσιο: 2310277809 - Δημοτικό: 2310225697 - Νηπιαγωγείο: 2310267433
Επιλογή Σελίδας

Δεκαέξι μαθητές και μαθήτριες του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο του Μοντέλου των Ηνωμένων Εθνών που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Columbia στην Νέα Υόρκη, στις 12-15 Ιανουαρίου του 2023 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Columbia Model United Nations Conference and Exposition, CMUNCE). Οι μαθητές και μαθήτριες παρακολουθούν στο σύνολό τους τον Όμιλο Ρητορικής Τέχνης στην Αγγλική Γλώσσα με διδάσκουσα την καθηγήτρια του Πειραματικού Σχολείου Αικατερίνη Αδαμίδου η οποία είχε και την πρωτοβουλία της εν λόγω συμμετοχής. Το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (γνωστό ως MUN), ένα εκπαιδευτικό συνέδριο – προσομοίωση των οργάνων και των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προσέφερε στους συμμετέχοντες μαθητές/τριες την ευκαιρία να αναλάβουν το ρόλο διπλωματών διαφόρων κρατών-μελών του ΟΗΕ, να ερευνήσουν σε βάθος διεθνή ζητήματα, να αντιμετωπίσουν προβλήματα, να διαχειριστούν διεθνείς κρίσεις, να αναζητήσουν πιθανές λύσεις, να συνεργαστούν με νέους από όλο τον κόσμο και να διδαχθούν την κοινοβουλευτική διαδικασία και εν τέλει να «βιώσουν την πολιτική δραστηριότητα» ως ενεργοί πολίτες. Το σύνολο των μαθητών/τριών ανταποκρίθηκε με εξαιρετική επιτυχία στις απαιτήσεις του Συνεδρίου και o μαθητής της Α’ Λυκείου Σωτήρης Πάσχος απέσπασε και ειδικό βραβείο (Honorable Mention) για την συμμετοχή του στην επιτροπή  Uncovering the Snowden Files ως Alexander Bortnikov, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επισημαίνεται ότι το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο Δημόσιο Σχολείο που διακρίνεται/βραβεύεται στο εν λόγω συνέδριο.

Κατά την παραμονή τους στην Νέα Υόρκη οι μαθητές/τριες προσκλήθηκαν στο Ελληνικό Προξενείο και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Πρόξενο, την Συντονίστρια Εκπαίδευσης στις ΗΠΑ και την επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη και να συζητήσουν θέματα όπως την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην ήπειρο της Αμερικής και ζητήματα της ελληνικής ομογένειας στην Νέα Υόρκη. Επισκέφθηκαν επίσης τον νέο ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν, εκκλησία της ελληνικής ομογένειας αλλά και σύμβολο θρησκευτικής ενότητας και αποδοχής. Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο Συνέδριο οι μαθητές/τριες επισκέφθηκαν το κτήριο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού, ξεναγήθηκαν στις αίθουσες των συμβουλίων και ενημερώθηκαν για τις αποστολές και τους στόχους του ΟΗΕ.

Τους μαθητές συνόδευσαν και καθοδήγησαν ως σύμβουλοι (advisors) οι καθηγήτριες του Πειραματικού Σχολείου Αικατερίνη Αδαμίδου (καθηγήτρια Αγγλικών) και Μαρία Κούντη (Φιλόλογος).