Λύκειο/Γυμνάσιο: 2310277809 - Δημοτικό: 2310225697 - Νηπιαγωγείο: 2310267433
Επιλογή Σελίδας

Βράβευση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Στατιστικής της ΕΛΣΤΑΤ (2019)

Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα των μαθητών της Β’ Λυκείου Στάθη Σακουλή, Αλέξανδρο Τζιώρτζη και Πρόδρομο – Παναγιώτη Φαϊτατζή που με την καθοδήγηση του υπεύθυνου Καθηγητή Νίκου Γουναρόπουλου, πήρε το 2ο Πανελλήνιο βραβείο Στατιστικής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) μετά από επίπονη προσπάθεια με μαθήματα, εργασίες και παραγωγή video (BETTER DATA BETTER LIVES) μέρος του οποίου παρουσιάστηκε στην γιορτή για την 50η επέτειο από την ίδρυση του τμήματος Στατιστικής του ΟΗΕ στην Ν. Υόρκη. Οι μαθητές της ομάδας του Π.Σ.Π.Θ. εργάστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο, πολλές φορές μετά το τέλος του ημερήσιου προγράμματος, αλλά και στο σπίτι τους.

Στη συνέχεια, ως 2η νικήτρια ομάδα, η ομάδα του Π.Σ.Π.Θ. θα συμμετάσχει μαζί με την 1η, στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό (1η Απριλίου, 15η Μαΐου) μαζί με τις ομάδες 14 άλλων χωρών. Το θέμα θα είναι η παραγωγή ενός μικρού video με θέμα Στατιστικής που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 356 ομάδες σχολείων από ολόκληρη την χώρα.

ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1) 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
2) ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
3) ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
4) 2ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
5) ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

Διαβάστε Περισσότερα

Σχολικοί Αγώνες

Θερμά συγχαρητήρια στη  μαθήτρια της Α΄ Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Στελλίνα Χατζηδημητρίου  που ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου κατά την Α΄ φάση του σχολικού πρωταθλήματος στίβου στα 400 μέτρα με εμπόδια.

Θερμά συγχαρητήρια και στους μαθητές του Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αλευρόπουλο Κωνσταντίνο, Γάιρο Αριστείδη, Δαμιανίδη Κυριάκο, Παπαγεωργίου Ιωάννη, Παπαϊωάννου Φίλιππο, Πρασσά Χρήστο, Σακούλη Ευστάθιο, Τοπαλτζίκη Γιώργο, Σταμάτη Ιωάννη, Σαντεξή Γιώργο και Παπαδόπουλο Χαράλαμπο για την κατάκτηση της δεύτερη θέση στο Σχολικό Πρωτάθλημα Χειροσφαίρισης του Ν. Θεσσαλονίκης.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Γιάνα Παπαπαναγιώτου

Διαβάστε Περισσότερα

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, ημέρα της εαρινής ισημερίας, κατά την ώρα της μεσουράνησης του Ήλιου (12:37 για την περιοχή του σχολείου μας), οι μαθητές της β’ γυμνασίου του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στη δράση της επανάληψης του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη, με το οποίο υπολογίστηκε το 240π.Χ. για πρώτη φορά η περιφέρεια της Γης.

Η πρωτότυπη αυτή πανελλήνια δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2019» που οργανώθηκε από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Λακωνίας, Σερρών, Πιερίας, Κω, Θεσπρωτίας και Αργολίδας, σε συνεργασία με το Iνστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ), με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων Ε.Κ.Φ.Ε. (ΠΑΝΕΚΦΕ) και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.), είχε ως στόχο την ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την πανελλήνια συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

Την ώρα της μεσουράνησης του Ήλιου, οι μαθητές βγήκαν στην αυλή, στερέωσαν κατακόρυφα ράβδους διαφορετικών μηκών, μέτρησαν το ύψος τους και το μήκος της σκιάς τους και στη συνέχεια, με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς και με τη βοήθεια κατάλληλων εφαρμογών των Νέων Τεχνολογιών (Google Earth, Sun Calc κ.α.), υπολόγισαν την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης με εντυπωσιακή ακρίβεια!

Τη μέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η μέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Έτσι, θεωρείται «ευκαιρία» να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη, αφού γνωρίζουμε τον τόπο που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα.

Οι εκπαιδευτικοί : Ελένη Πετρίδου, Σαπφώ Φωτιάδου, Μαρία Μποζέλου

Περισσότερες πληροφορίες για το πείραμα υπάρχουν στις ιστοσελίδες:

  1. της ΠΑΝΕΚΦΕ: https://panekfe.gr/eratosthenes και
  2. του ΙΑΑΔΕΤ: http://www.astro.noa.gr/gr/eratosthenes

 

Διαβάστε Περισσότερα

Συμμετοχή του ΠΣΠΘ στον διεθνή διαγωνισμό Πληροφορικής και Υπολογιστικής Σκέψης Bebras

Οι μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης του Δημοτικού του ΠΣΠΘ συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό πληροφορικής και υπολογιστικής σκέψης Bebras. Ο διαγωνισμός Bebras (στα Ελληνικά προφέρεται Μπέμπρας και σημαίνει Κάστορας) ξεκίνησε το 2004 από τη Λιθουανία και το 2017 πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 40 διαφορετικές χώρες και συνολικά έλαβαν μέρος περίπου δύο εκατομμύρια μαθητές και μαθήτριες.

Φέτος ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πιλοτικά και στην Ελλάδα από το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής (LTEE lab) (http://ltee.aegean.gr) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τη συνεργασία πλήθους φορέων, ενώσεων και εθελοντών.

Από το σχολείο μας συμμετείχαν οι μαθητές της Γ’ και της Δ’ τάξης οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε 15 θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας (5 θέματα βαθμού δυσκολίας Α’-εύκολα, 5 βαθμού δυσκολίας Β’-μέτρια και 5 βαθμού δυσκολίας Γ’-δύσκολα) με τη μέγιστη δυνατή βαθμολογία (με 15 σωστές απαντήσεις) να είναι 200 βαθμοί.

Η καλύτερη βαθμολογία που πέτυχε μαθήτρια του σχολείου μας ήταν 173/200!!!

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους και όλες, ραντεβού τον επόμενο χρόνο!!!

Περισσότερα σχετικά με τον διαγωνισμό θα βρείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ ενώ παραδείγματα θεμάτων θα βρείτε ΕΔΩ

 

Διαβάστε Περισσότερα