Γυμνάσιο & Λύκειο: 2310 277809 | Δημοτικό: 2310 225697 | Νηπιαγωγείο: 2310 267433
Επιλογή Σελίδας
Διάκριση / Βράβευση για το ΠΣΠΘ για εργασία με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών

Διάκριση / Βράβευση για το ΠΣΠΘ για εργασία με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών

Η εργασία “Precision Farming / Agriculture: η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της αγροτικής παραγωγής” του σχολείου μας ήταν μία από τις διακριθείσες εργασίες του 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση  βραβεύθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “AI_ducation Festival: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση” στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, την Παρασκευή 05/07/2024.

Η εργασία του σχολείου μας αξιοποίησε τις δυνατοτήτες που προσφέρει ο ραγδαία εξελισσόμενος τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης καθώς και Τεχνολογίες Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής για να δημιουργήσει μία φορητή διάταξη για τον εντοπισμό των βασικότερων ασθενειών και παρασίτων της καλλιέργειας της ελιάς. Ειδικότερα, η ομάδα μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών δημιούργησε και εκπαίδευσε μοντέλο Μηχανικής Μάθησης με δυνατότητα αναγνώρισης έξι ασθενειών της ελιάς ενώ παράλληλα κατασκεύασε μία χαμηλού κόστους φορητή διάταξη βασισμένη σε Τεχνολογίες Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής με δυνατότητα καταγραφής και τροφοδότησης του μοντέλου Μηχανικής Μάθησης με δεδομένα πεδίου (χωράφι) με την αξιοποίηση ενσωματωμένης κάμερας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης από την εκπαιδευτική κοινότητα του υλικού που παράχθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι ο διαμοιρασμός της γνώσης ανάμεσα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τα σχολεία και ευρύτερα στην κοινωνία, η διαμόρφωση μιας ευρύτερης κοινότητας με πρωταρχικό μέλημα την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και όχι ο ανταγωνισμός για την ανάδειξη ενός και μόνο “καλύτερου”.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιησαν οι μαθητές/τριες: Καράτσης Φίλιππος, Κύρινα Ανδριάννα, Λειβαδιώτη Ειρήνη, Λυκοκώστα Μαρία-Ευαγγελία, Μέρκος Γεώργιος, Μουντουρλή Λουκία (Β Λυκείου) με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών Κουτσάκα Φίλιππου (Πληροφορικός) και Φωτιάδου Σαπφούς (Φυσικός).

Φωτογραφίες από την παρουσίαση, την εκδήλωση και τη βράβευση διαθέσιμες ΕΔΩ

Περισσότερες πληροφορίες για εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμες ΕΔΩ

Ακολουθεί η (συνοπτική) παρουσίαση του έργου μας

Διαβάστε Περισσότερα
Χάλκινο Ολυμπιακό Μετάλλιο στην 65η παγκόσμια Ολυμπιάδα Μαθηματικών για μαθητή του ΠΣΠΘ

Χάλκινο Ολυμπιακό Μετάλλιο στην 65η παγκόσμια Ολυμπιάδα Μαθηματικών για μαθητή του ΠΣΠΘ

Τεράστια διάκριση για τον μαθητή της Γ’ Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννη Γαλαμάτη ο οποίος κατέκτησε Χάλκινο Μετάλιο στην 65η παγκόσμια Ολυμπιάδα Μαθητικών ΙΜΟ 2024.

Ο Ιωάννης Γαλαμάτης κατάφερε να επιλύσει προβλήματα πολύ μεγάλης δυσκολίας και να πετύχει αυτή την ιστορική διάκριση κάνοντας υπερήφανη όλη τη σχολική κοινότητα του ΠΣΠΘ. Αναλυτικά τα αποτελέσματα διαθέσιμα ΕΔΩ.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διεύθυνση του σχολείου εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και του εύχονται πολλές νέες παγκόσμιες διακρίσεις στην πανεπιστημιακή του πλέον καριέρα.

Χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο για τον μαθητή του ΠΣΠΘ Ιωάννη Γαλαμάτη στην 65η Ολυμπιάδα Μαθηματικών

Η Ελληνική ομάδα μαθηματικών

 

Διαβάστε Περισσότερα
Βράβευση -Σχολείο και Εξωστρέφεια-Καλύτερη Σχολική Εκδήλωση- Education Leaders Awards

Βράβευση -Σχολείο και Εξωστρέφεια-Καλύτερη Σχολική Εκδήλωση- Education Leaders Awards

Η πρόταση συνοπτικά όπως κατατέθηκε:

Η καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας και γενικότερα η επαφή των παιδιών με τις Τέχνες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο Νηπιαγωγείο του ΠΣΠΘ. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούμε και εξοικειώνουμε τους μαθητές/τριες με επικαιροποιημένες τεχνικές του σωματικού θεάτρου, του θεάτρου σκιών, του θεάτρου της σιλουέτας και κυρίως, του θεάτρου της επινόησης. Με τις παραπάνω τεχνικές προωθείται η συλλογική δραστηριότητα μιας καλλιτεχνικής ομάδας που ασχολείται με τη δημιουργία  του θεατρικού κειμένου και της παράστασης μέσα από τον πειραματισμό και τον αυτοσχεδιασμό. Οι  προσεγγίσεις εστιάζουν στη διαδικασία. Ο σκοπός δεν είναι μόνο καλλιτεχνικός αλλά και εκπαιδευτικός και κατ΄επέκταση κοινωνικός. Οι παραστάσεις μας προκύπτουν μέσα από τη συλλογική εργασία της ομάδας έχοντας ως σημείο εκκίνησης τον αυτοσχεδιασμό, λεκτικό και σωματικό. Η διαδικασία αυτή εμπλέκει την έρευνα και τον πειραματισμό, οι δράσεις αυτές ενισχύονται κατά τη διάρκεια  του ομίλου “Λόγου και Τέχνης¨ που οργανώνουμε στο Νηπιαγωγείο, πρώτο δείγμα της θεατρικής έρευνας και της θεατρικής δημιουργίας παρουσιάστηκε σε ανοιχτή εκδήλωση σε όλο το σχολείο στο Χριστουγεννιάτικο παζάρι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Η παράσταση που παρουσιάσαμε είχε τον τίτλο «Πετρόσουπα» και βασίστηκε σε ένα διαχρονικό μύθο της Ανατολής

Συγκεκριμένα:

Κατά το πρώτο στάδιο της Εξοικείωσης : Εργαστήκαμε πάνω σε θεατρικές ασκήσεις  και παιχνίδια προκειμένου να  ενισχυθεί  η ομάδα και δημιουργηθούν  δεσμοί εμπιστοσύνης και συνεργασίας.

Ακολούθησε το στάδιο Επισκόπησης: Πραγματοποιήθηκε εισαγωγή της τεχνικής των view points: χώρος, σχήμα, χρόνος, συναίσθημα, κίνηση και ιστορία. Στο σημείο αυτό διαβάσαμε το παραμύθι του Τ.Μουθ ” Πετρόσουπα” :Ο Χοκ, ο Λοκ κι ο Σο, διασχίζουν μια ορεινή χώρα και προσπαθούν να μάθουν τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο. Ο δρόμος τους θα τους φέρει σ’ ένα χωριό, όπου οι κάτοικοί του ζούνε μέσα στο φόβο -έχουν συνέχεια κλειστά τα παραθύρια τους και ολοσκότεινα τα δωμάτιά τους. Κι αυτό γιατί πριν από κάποια χρόνια, είχαν ζήσει έναν φρικτό πόλεμο και σαν να μην έφτανε αυτό λοιμοί και πλημμύρες είχαν ταλαιπωρήσει τον τόπο τους. Για αυτούς τους λόγους ο καθένας τούς έβλεπε με δυσπιστία όχι μόνο τον κάθε ξένο που ερχόταν στα μέρη τους, αλλά ακόμα και τον ίδιο τον γείτονά του.

Παρόλα αυτά, όταν οι τρεις καλόγεροι με τη βοήθεια των παιδιών τους έμαθαν  πώς να φτιάχνουν μια πετρόσουπα, τότε οι χωρικοί ανακάλυψαν πόσα πράγματα ο καθένας τους έχει να προσφέρει στους άλλους, αλλά και πόσα μπορεί να πάρει ως ανταπόδοση.

Στο τρίτο στάδιο της Επεξήγησης οδηγηθήκαμε στην δημιουργία αφηγήσεων αξιοποιώντας τη δύναμη της κίνησης και της κιναισθητικής απόκρισης ( δράση – αντιδραση). Εισαγωγή και εξάσκηση πάνω στα εργαλεία των viewpoints, σε σχέση με το σκηνικό χρόνο (μέσα από τον ρυθμό, τη διάρκεια, την επανάληψη, την κιναισθητική απόκριση) και τον σκηνικό  χώρο (μέσα από την αρχιτεκτονική των σωμάτων, την τοπογραφία, την απόσταση, το σωματικό σχήμα, και την χειρονομία

Στη φάση Φάση του Εμπλουτισμού διερευνήσαμε το φαινόμενο του φωτός και της σκιάς, Πειραματιστήκαμε  με φακούς και αντικείμενα. Δοκιμάσαμε τη χρήση του λευκού υφάσματος και των κινητών φωτιστικών πηγών και  προβάλλαμε  αντικείμενα στο πανί. Αντικείμενα και διαστάσεις, αντικείμενα και αποστάσεις αντικείμενα και χρώματα. Τοποθετήσαμε το σώμα μας στο πανί και βάλαμε κίνηση σε αυτό. Εκφράσαμε τα συναισθήματα μας πίσω από το πανί με τη χρήση μασκών που κατασκευάσαμε και με τις στάσεις που πήραν τα σώματά μας.

Στο στάδιο της εκτίμησης επιλέξαμε έργα της συλλογικής μας εργασίας τα οποία επιθυμούσαμε να συνδέσουμε ώστε να αποτελέσουν  μια ιστορία, ένα θεατρικό δρώμενο. Τη δική μας συνταγή για Πετρόσουπα. Το θεατρικό δρώμενο παρουσιάστηκε στο Παζάρι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΠΣΠΘ στο σύνολο δηλαδή της σχολικής Κοινότητας που περιλαμβάνει της Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Πρόσκληση απευθύνθηκε στο ΕΠΕΣ του σχολείου και σε όλους τους συναδέλφους των όμορων σχολείων . Στην κατάμεστη A;iθουσα Τελετών του ΠΣΠΘ τα νήπια του Πειραματικού παρουσίασαν το θεατρικό δρώμενο «Πετρόσουπα» και καταχειροκροτήθηκαν.

Captured at {Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης} on {10th December} {2023} by Paris Parisis Photography

Captured at {Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης} on {10th December} {2023} by Paris Parisis Photography

Captured at {Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης} on {10th December} {2023} by Paris Parisis Photography

Captured at {Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης} on {10th December} {2023} by Paris Parisis Photography

 

 

Διαβάστε Περισσότερα