Γυμνάσιο & Λύκειο: 2310 277809 | Δημοτικό: 2310 225697 | Νηπιαγωγείο: 2310 267433
Επιλογή Σελίδας

Πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων

“Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο: Δημοτικά τραγούδια έτσι όπως δεν τα ’χετε ξανακούσει” (Πολιτιστικό πρόγραμμα)

Στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος η β’ τάξη του Γυμνασίου δημιούργησε μια σπονδυλωτή ραδιοφωνική εκπομπή, η οποία μεταδόθηκε από το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο European School Radio την Κυριακή 10 Απριλίου  2022,     ώρα 17:00 – 17:30 και σε επανάληψη την Κυριακή 8 Μαΐου  2022,     ώρα 17:00 – 17:30.  Περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες διασκευές των δημοτικών μας τραγουδιών «Κάτω στου βάλτου τα χωριά», «Χελιδονάκι θα γενώ», «Σαράντα παλληκάρια» και «Νεραντζούλα», που προβάλλουν τη σημασία και τη διαχρονικότητα της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Υπερσύνδεσμος ανάρτησης υλικού: http://www.nano-micro.gr/omilos/?p=3289

Συντονίστρια του προγράμματος: Μαρία Πατιώ, μουσικός

Μέλη της παιδαγωγικής ομάδας: Αλεξάνδρα Μαυρίδου, φιλόλογος & Ελένη Ρώσσιου, πληροφορικής-μαθηματικών

 

Προγράμματα και καινοτόμες δράσεις

Θαλασσογραφίες

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της α΄ γυμνασίου συμμετέχουν στην ψηφιακή δράση του ΑΜΘ «θαλασσογραφίες» https://www.amth.gr/news/thalassografies με σαρανταοκτώ (48) έργα.

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας δημιούργησαν κείμενα (ποικίλα κειμενικά είδη: γράμμα, σύντομο διήγημα, ημερολόγιο, κόμικς, παραμύθι, επεισόδιο από τηλεοπτική εκπομπή, συνέντευξη, αγγελία, διαφήμιση, συνταγή, ζωγραφιές, ψηφιακές εικόνες κ.ά.) εμπνευσμένα από  τον κόσμο της Θάλασσας και της Τέχνης.

Τα έργα έχουν αναρτηθεί στην ψηφιακή έκθεση του μουσείου https://www.facebook.com/archaeologicalmuseumofthessaloniki/photos/pcb.4525015380933910/4524868467615268

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Δέσποινα Τακετζίδου

 

Πρόγραμμα Adopt a Ship 

Συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Adopt a Ship” (περισσότερα ΕΔΩ) τα παιδιά της α΄ γυμνασίου και οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί παρακολουθήσαμε ως στεριανοί ναύτες τα ταξίδια του υιοθετημένου πλοίου τύπου Bulk Carrier CARGANTOUA (περισσότερα ΕΔΩ).

Μέσα από την αλληλογραφία μας με τον καπετάνιο (περισσότερα ΕΔΩ) καθώς και ποικίλες δράσεις προσεγγίσαμε διαθεματικά τις έννοιες θάλασσα, ταξίδι, ναυτική ζωή.

Θέματά μας:

  • Ποιήματα για τη θάλασσα (περισσότερα ΕΔΩ)
  • Τρόποι προσανατολισμού και αστερισμοί στην Οδύσσεια (περισσότερα ΕΔΩ)
  • Πολεμικά και εμπορικά πλοία της αρχαίας Ελλάδας (περισσότερα ΕΔΩ)
  • Σώστε τις θάλασσες – Θαλασσινοί ήρωες εν δράσει (περισσότερα ΕΔΩ)
  • Εικαστικές δημιουργίες (περισσότερα ΕΔΩ)
  • Παιχνίδια με τα κείμενα:
    • Το καράβι των λέξεων ταξιδεύει (περισσότερα ΕΔΩ)
    • Θαλασσινοί διάλογοι (περισσότερα ΕΔΩ)
    • Συν-οικοδόμηση κειμένου: θα ήθελα να γίνω ναυτικός. Ενδεικτικά ΕΔΩΕΔΩΕΔΩ και ΕΔΩ.

Υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί: Φίλιππος Κουτσάκας, Αλεξάνδρα Μυλωνά, Μαρία Παλιαχάνη, Δέσποινα Τακετζίδου

 

Πρόγραμμα Διεθνούς Αμνηστίας “Εγώ κι εσύ μαζί”

Το πρόγραμμα «Εγώ κι εσύ μαζί» συνδιοργανώνεται από τη Διεθνή Αμνηστία-Ελληνικό Τμήμα και το γραφείο Αγωγής Υγείας της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Σκοπός του είναι αφενός η προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του παιδιού, εστιάζοντας στη διαφορετικότητα, το προσφυγικό ζήτημα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ισότητα φύλων, την προσβασιμότητα και αφετέρου μέσα από τις προτεινόμενες βιωματικές και εκπαιδευτικές δράσεις η καλλιέργεια της κουλτούρας της ευαισθητοποίησης και του σεβασμού της διαφορετικότητας και της ανάγκης διαμόρφωσης μίας κοινωνίας ίσων και ελεύθερων πολιτών.

Αφίσα της δράσης μπορείτε να βρείτε και στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://drive.google.com/file/d/1CwVSDMWhN1kpnftaeez4YIMZJBU6-jYh/view?usp=sharing

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Κορίνα Μαλιαρά, Κερασένια Παπαλεξίου, Δέσποινα Χατζηβασιλειάδου

 

Καινοτόμο Πρόγραμμα “Άλλος Αέρας 2.0”

Συνεργασία Νηπιαγωγείου – Δημοτικού & ΣΕΠΕΗΥ Γυμνασίου/Λυκείου με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Πληροφορικής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ

Τοποθετήθηκαν μετρητές ποιότητας αέρα σε 7 αίθουσες του σχολείου για το Διοξείδιο του Άνθρακα (CO2) και τα αιωρούμενα σωματίδια. Μαθητές/τριες των τάξεων αυτών κατέγραφαν τις συνθήκες που επικρατούσαν ανά ώρα σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια των μετρήσεων. Είναι η πρώτη επιστημονική διερεύνηση της ποιότητας αέρα σε σχολική αίθουσα στην Ελλάδα. και αποτελέσματα της είναι υπό δημοσίευση.

Περισσότερα εδώ: Παρουσίαση Άλλος Αέρας 2.0

 

Πιλοτική Εφαρμογή Πληροφορικού Γραμματισμού στο Νηπιαγωγείο

Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε πιλοτικά ένα ανοιχτό μικρο-πρόγραμμα σπουδών πληροφορικού γραμματισμού για τους μαθητές του Νηπιαγωγείου του ΠΣΠΘ

Το πρόγραμμα σπουδών

  • εστιάζει σε Αξίες και Στάσεις (συνεργασία, βοήθεια, ανοιχτότητα, ελευθερία, ορθή χρήση του υπολογιστή)
  • προετοιμάζει τους/τις μικρούς/ες μαθητές/τριεςγια την πρωτοβάθμια (καλλιέργεια δεξιοτήτων χρήσης ΗΥ)
  • χρησιμοποιεί εργαλεία Ανοιχτών Τεχνολογιών (Raspberry Pi 400, Raspbian OS Linux, G-Compris)

Συντονιστές Εκπαιδευτικοι: Φίλιππος Κουτσάκας, Μανώλης Κοσμίδης, Σταυρούλα Μαστοροδήμου, Φοιτητές Πληροφορικής ΑΠΘ (Πρακτική Άσκηση): Γιώργος Τσαμπατζίδης, Ειρήνη Τσατσούλα

Περισσότερα εδώ: Παρουσίαση ICT-pre

 

Δεκαήμερο Εκπαιδευτικών Μεντόρων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση

Οι μαθητές /τριες της Β΄ και Γ΄Λυκείου του ΠΣΠΘ παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά με τις ερωτήσεις τους στο “Δεκαήμερο Εκπαιδευτικών Μεντόρων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για μαθητές και μαθήτριες Β΄ & Γ΄ Λυκείου” που υλοποιήθηκε από 4/4/2022 έως και 15/4/2022 εξ αποστάσεως.

Η δράση του δεκαήμερου οργανώθηκε από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης εν όψη του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Ο Ακαδημαϊκός κατά τη διάρκεια της εικονικής συνάντησης, ενημέρωσε και απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών για το αντικείμενο σπουδών του τμήματος που διδάσκει, για τις δυνατότητες επιστημονικής και επαγγελματικής εξέλιξης των σπουδαστών, καθώς και για την προσωπική του ακαδημαϊκή-επαγγελματική πορεία. Σκοπός της συνάντησης ήταν ο Ακαδημαϊκός να λειτουργήσει ως Εκπαιδευτικός Μέντορας για τους μαθητές/τριες, να τους εμπνεύσει με την προσωπική του εξέλιξη και να τους επηρεάσει θετικά για τις προσωπικές και επαγγελματικές επιλογές τους. Η παρουσίαση του αντικειμένου σπουδών των Σχολών-Τμημάτων περιλάμβανε πληροφορίες από τον οδηγό σπουδών, όπως τα μαθήματα, τα προγράμματα Erasmus, τα μεταπτυχιακά-διδακτορικά και κυρίως τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, καθώς και άλλες δραστηριότητες, διακρίσεις και διευκολύνσεις του Ιδρύματος προς τους φοιτητές του. Με δεδομένο ότι δρομολογούνται αλλαγές της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τόσο για τη φετινή Γ` Λυκείου, όσο και για την προετοιμασία της φετινής Β` Λυκείου, κρίνεται απαραίτητη η συμβολή και η συνεργασία όλων των φορέων στην ενίσχυση της αυτογνωσίας του μαθητή/τριας, ώστε στο τέλος της Γ` Λυκείου να συμπληρώσει υπεύθυνα το Μηχανογραφικό Δελτίο και στο τέλος της Β` Λυκείου να επιλέξει υπεύθυνα Ομάδα Προσανατολισμού.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Λουκία Πετροτσάτου, Μαθηματικός

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα The Tipping Point

Με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα, το σχολείο μας έγινε μέλος ενός δικτύου που προωθεί την καινοτομία και τη σύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας με την αγορά εργασίας και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα οι μαθητές/τριες καλλιεργούν σημαντικές δεξιότητες (π.χ. κριτική σκέψη, επικοινωνιακές/ κοινωνικές δεξιότητες),  ενισχύοντας την προσπάθεια τους να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντα και τις επιλογές τους. Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές/τριες να ενημερωθούν για σπουδές και επαγγέλματα του ενδιαφέροντός τους, ώστε να λάβουν πιο συνειδητά αποφάσεις για τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά τους βήματα. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη χρήση της ασφαλούς και δομημένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας “100mentors” (Πλατφόρμα). Μέσω ομαδικών τηλεδιασκέψεων που προγραμμάτισαν και συντόνισαν οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, οι μαθητές/τριες είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με ανθρώπους-πρότυπα (Μέντορες) από πανεπιστήμια, εταιρείες και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι εκπροσωπούν διαφορετικούς τομείς, επιστήμες και κλάδους, και να λύσουν τις απορίες τους.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Κορίνα Μαλιαρά, Αλεξάνδρα Μαυρίδου