Υλοποιήθηκε χθες, 26/11/2020 και ώρα 13:30, διαδικτυακή συνάντηση της Διευθύντριας του ΠΣΠΘ και μελών της παιδαγωγικής ομάδας του Προγράμματος Αγωγής Υγείας με τον κ.Κόπτση, Διευθυντή Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΔΕ ΚΜ), τον κ. Κοντονικολάου, γ. Διευθυντή του NOESIS, Κέντρου Διάδοσης Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης, τον κ.Ηλιάδη, μέλος του Δ.Σ. του NOESIS και στέλεχος της ΠΔΕ ΚΜ και την κ.Μαργαριτίδου, δημοσιογράφο, με σκοπό την ενημέρωσή τους για το Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας του ΠΣΠΘ «Καθαρός Αέρας στη Σχολική Αίθουσα».
Το πρόγραμμα εντάχθηκε στα προγράμματα της ΠΔΕ ΚΜ με σκοπό την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και τα συμπερασμάτων που θα προκύψουν στα σχολεία ευθύνης της. Το Noesis, ένας από τους σημαντικότερους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς της πόλης και της χώρας μας, προσφέρθηκε να καλύψει την αρχική χρηματοδότηση της υλοποίησης πρωτοτύπου.
Οι συνθήκες πανδημίας που βιώνουμε και οι μελέτες που συνδέουν την ποιότητα του αέρα με την μείωση των πιθανοτήτων διάδοσης του ιού έφεραν την ιδέα για την υλοποίηση του προγράμματος Υγείας «Καθαρός Αέρας στη Σχολική Αίθουσα». Σκοπός του προγράμματος είναι η μελέτη της ποιότητας του αέρα μέσα στη σχολική αίθουσα και τη επίδραση των συστημάτων εξαερισμού ή/και καθαρισμού αέρα σε αυτήν.
Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού θα αξιοποιηθούν ανοιχτές τεχνολογίες, εργαλεία και εξοπλισμός για τη δημιουργία επαναχρησιμοποιήσιμων, ανοιχτών και χαμηλού κόστους λύσεων που θα μπορούν να συμβάλλουν στην παρακολούθηση συγκεκριμένων ρύπων και μεγέθους σωματιδίων και στον αυτόματο έλεγχο συστημάτων εξαερισμού και καθαρισμού του αέρα.
Όραμά μας είναι να δημιουργηθούν υποδομές εξαερισμού στα σχολικά κτίρια που θα αναβαθμίζουν την σχολική αίθουσα δημιουργώντας τις αναγκαίες συνθήκες υγείας και ασφάλειας για τους μαθητές. Επίσης να δημιουργηθούν υποδομές smart-building στα δημόσια σχολικά κτίρια που θα δώσουν δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και ποιοτικότερες συνθήκες διαβίωσης σε αυτά.
Το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υλοποιεί συστηματικά προγράμματα STEM στους άξονες της Αειφορίας, της Οδικής Ασφάλειας και της Κλιματικής Αλλαγής. Ο σκοπός είναι γίνουν οι μαθητές καταλύτες ανάμεσα στις ανθρώπινες προκλήσεις και τις λύσεις που η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει.
Recent Comments