Ολοκληρώθηκε η 1η φάση του 5ου Μαθητικού Διαγωνισμού Στατιστικής της ΕΛΣΤΑΤ ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Σκοπός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού στη Στατιστική είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών για τη Στατιστική, την παραγωγή των επίσημων στατιστικών και τη χρήση τους στην καθημερινότητα, αλλά και να αναδείξει στους/στις μαθητές/τριες και τους/τις εκπαιδευτικούς τον ρόλο της Στατιστικής στους διάφορους τομείς της κοινωνίας.
Έξι (6) ομάδες μαθητών/τριών του σχολείου μας , δύο (2) του Λυκείου ΠΣΠΘ (FERMAT, PASCAL) και τέσσερις (4) του Γυμνασίου ΠΣΠΘ (BOOLE, LAPLACE, GOSSET, CANTOR) προκρίθηκαν στη 2η φάση του Διαγωνισμού, σε σύνολο άνω των 400 ομάδων από όλη την χώρα.
Θερμά συγχαρητήρια στους/στις μαθητές/τριες μας που προκρίθηκαν, καθώς και σε όλους και όλες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες για την προσπάθειά τους! Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη διεκδίκηση των βραβείων με την εργασία που θα εκπονήσουν.
«Άλλος Αέρας» πνέει στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χάρη στις ανοιχτές τεχνολογίες. Με την επίβλεψη των καθηγητών Πληροφορικής Φίλιππου Κουτσάκα και Εμμανουήλ Κοσμίδη, οι μαθητές/τριες της Γ΄ Γυμνασίου κατασκεύασαν ένα αποτελεσματικό σύστημα βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στις σχολικές αίθουσες. Αισθητήρες μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων, της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της ατμοσφαιρικής πίεσης, εξαεριστήρες τζαμιού, σύστημα ελέγχου των συσκευών και πλατφόρμα μεταξύ τους επικοινωνίας (μικροϋπολογιστή) επιστρατεύτηκαν με σκοπό τον καλύτερο φυσικό εξαερισμό των αιθουσών εν μέσω πανδημίας, την ελαχιστοποίηση των αερολυμάτων και την ποιοτική βελτίωση του αέρα διαφυλάσσοντας την υγεία των μαθητών/τριών. Το έργο διακρίθηκε στο πλαίσιο του 3ου πανελλήνιου διαγωνισμού ανοιχτών τεχνολογιών και παρουσιάστηκε σήμερα Παρασκευή 18/02/2022 σε διαδικτυακή εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών και το Ίδρυμα Ωνάση. Οι μαθητές/τριες δούλεψαν με μεγάλο ενθουσιασμό για την ολοκλήρωση του έργου και με τον ίδιο ενθουσιασμό οι εκπρόσωποί τους το παρουσίασαν σήμερα επιδιώκοντας να διαχύσουν στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα τα αποτελέσματά του ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλα σχολεία. Θερμά συγχαρητήρια στους/στις εμπλεκόμενους/ες μαθητές/τριές μας και στους συναδέλφους που μετουσιώνουν την εφηβική περιέργεια και εφευρετικότητα σε έγκριτο πειραματισμό και ουσιαστική γνώση.
Το 1/θ Νηπιαγωγείο του Πειραματικού σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οραματίζεται ένα σχολείο ανοιχτό στην Κοινότητα ,που να δηλώνει την παρουσία του με την εκπαιδευτική , την αισθητική και την πολιτιστική του υπογραφή σε όλες τις κοινωνικές συνθήκες που προκύπτουν. Η σχολική αποστασιοποίηση που επέβαλλε η πανδημία του covid 19 περιόρισε σημαντικά όλες τις σχολικές εκδηλώσεις και μείωσε την αλληλεπίδραση και τη συμμετοχή των γονέων στην σχολική πραγματικότητα. Σε πείσμα των καιρών, λαμβάνοντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα επιχειρήσαμε να μυήσουμε μαθητές και γονείς στην μυσταγωγία μιας καινοτόμας θεατρικής παράστασης με στόχο την επικοινωνία και την καλλιέργεια της συλλογικότητας και της αγάπης εν όψει της γιορτής των Χριστουγέννων.
Η θεατρική μας παράσταση βασίστηκε σε επικαιροποιημένες τεχνικές του σωματικού θεάτρου, του θεάτρου σκιών, του θεάτρου της σιλουέτας και κυρίως του θεάτρου της επινόησης.
Το καλλιτεχνικό δημιούργημα ήταν μια σύγχρονη θεατρική πρόταση- παράσταση, την οποία παρακολούθησαν οι γονείς και με τον τρόπο αυτό έγιναν θεατές στην θεατρική και μαθησιακή πορεία των παιδιών τους, αντιλήφθηκαν τα θέματα που συζητήθηκαν, τις μεθόδους που αξιοποιήθηκαν, την ομαδικότητα που καλλιεργήθηκε, την πορεία της ατομικής εξέλιξης και την ανάπτυξη της συλλογικής συνείδησης. Παιδιά , γονείς και εκπαιδευτικοί επικοινώνησαν μετά από 2 χρόνια ,γέλασαν, έκλαψαν, χειροκρότησαν την προσπάθεια να σταθούμε όλοι ξανά στα πόδια μας , να σταθούμε στην σκηνή και πάλι ως πρωταγωνιστές…..
Πρωταγωνιστές τα νήπια του ΠΣΠΘ
Σε μια εποχή που το διαδίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των εφήβων μαθητών/τριών μας, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου δεν είναι μόνο μια μέρα γιορτής, αλλά και μια μέρα μετάδοσης γνώσης και διάχυσης πολύτιμης εμπειρίας. Σήμερα Τρίτη 8 Φεβρουαρίου οι μαθητές/τριες της του τμήματος γ2 της Γ΄ Γυμνασίου συμμετείχαν στη διαδικτυακή ενημέρωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Θέματα όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η σωστή χρήση των «δωματίων» επικοινωνίας που επιτρέπουν την άμεση και σε πραγματικό χρόνο επικοινωνία μεταξύ δύο ή περισσοτέρων χρηστών, η αντιμετώπιση φαινομένων ψηφιακού εκφοβισμού και εξαναγκασμού, ο εθισμός των εφήβων σε διαδικτυακά παιχνίδια, οι απάτες μέσω διαδικτύου ευαισθητοποίησαν τους/τις μαθητές/τριες και τους/τις βοήθησαν να κατανοήσουν πιθανούς κινδύνους που ενέχει η χρήση του Διαδικτύου, ώστε να προφυλαχθούν από αυτούς και να υιοθετήσουν θετικές συμπεριφορές ποιοτικής αξιοποίησης των διαδικτυακών εργαλείων. Παράλληλα υλοποίησαν δραστηριότητες σε ομάδες εργασίας προκειμένου να “δουν” όσα…δεν φαίνονται στην απεραντοσύνη του Διαδικτύου.
Recent Comments