Λύκειο/Γυμνάσιο: 2310277809 - Δημοτικό: 2310225697 - Νηπιαγωγείο: 2310267433
Επιλογή Σελίδας

Όμιλος Λόγου και Τέχνης – Δραματοποίηση Ποιήματος Γ.Ρίτσου

(…Χτὲς βράδυ δὲν κοιμήθηκαν καθόλου τὰ παιδιά. Εἴχανε κλείσει ἕνα σωρὸ τζιτζίκια στὸ κουτὶ τῶν μολυβιῶν, καὶ τὰ τζιτζίκια τραγουδοῦσαν κάτου ἀπ᾿ τὸ προσκεφάλι τους ἕνα τραγούδι ποὺ τὸ ξέραν τὰ παιδιὰ ἀπὸ πάντα καὶ τὸ ξεχνοῦσαν μὲ τὸν ἥλιο.

Χρυσὰ βατράχια κάθονταν στὶς ἄκρες τῶν ποδιῶν χωρὶς νὰ βλέπουν στὰ νερὰ τὴ σκιά τους, κι ἤτανε σὰν ἀγάλματα μικρὰ τῆς ἐρημιᾶς καὶ τῆς γαλήνης.

Τότε τὸ φεγγάρι σκόνταψε στὶς ἰτιὲς κι ἔπεσε στὸ πυκνὸ χορτάρι. Μεγάλο σούσουρο ἔγινε στὰ φύλλα.

Τρέξανε τὰ παιδιά, πῆραν στὰ παχουλά τους χέρια τὸ φεγγάρι κι ὅλη τὴ νύχτα παίζανε στὸν κάμπο.

Τώρα τὰ χέρια τους εἶναι χρυσά, τὰ πόδια τους χρυσά, κι ὅπου πατοῦν ἀφήνουνε κάτι μικρὰ φεγγάρια στὸ νοτισμένο χῶμα.

Μά, εὐτυχῶς, οἱ μεγάλοι δὲν ξέρουν πολλά, δὲν καλοβλέπουν. Μονάχα οἱ μάνες κάτι ὑποψιάστηκαν.

Γι᾿ αὐτὸ τὰ παιδιὰ κρύβουνε τὰ χρυσωμένα χέρια τους στὶς ἄδειες τσέπες, μὴν τὰ μαλώσει ἡ μάνα τους ποὺ ὅλη τὴ νύχτα παίζανε κρυφὰ μὲ τὸ φεγγάρι…) Γ.Ρίτσος απόσπασμα από το ποίημα ¨΄Ονειρο Καλοκαιρινού Μεσημεριού.¨

Το παραπάνω απόσπασμα, αφού αξιοποιήθηκε και αναλύθηκε  στην τάξη επεκτάθηκε και  κατά τη διάρκεια του Ομίλου Λόγου και Τέχνης, οι μαθητές και μαθήτριες μέσω της δραματοποίησης και του θέατρου της επινόησης οδηγήθηκαν σε προσωπικούς και ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς και παρήγαγαν θεατρικές εικόνες.

Διαβάστε Περισσότερα
Διδακτική επίσκεψη του Ομίλου Περιβάλλοντος «Μαθητές εν δράσει για το Περιβάλλον» στην ΑΜΚΕ «In Common – Κύκλος»

Διδακτική επίσκεψη του Ομίλου Περιβάλλοντος «Μαθητές εν δράσει για το Περιβάλλον» στην ΑΜΚΕ «In Common – Κύκλος»

Οι μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου Περιβάλλοντος «Μαθητές εν δράσει για το Περιβάλλον» επισκέφτηκαν την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 το εργαστήριο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «In common-Κύκλος»,  όπου ενημερώθηκαν  μέσω προβολής εκπαιδευτικών βίντεο και σχετικής συζήτησης που ακολούθησε για τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας και πώς αυτές συνεισφέρουν στη βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος, είδαν στην πράξη πώς μια γειτονιά μπορεί να υιοθετήσει πρακτικές κυκλικής οικονομίας αξιοποιώντας καινοτόμες πιλοτικές εφαρμογές συμμετοχικού χαρακτήρα, όπως τον συνοικιακό κομποστοποιητή για την ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων της γειτονιάς, τη δανειστική εργαλειοθήκη για τη διευκόλυνση των επισκευών και τη δημιουργία νέων αντικειμένων από ανακυκλώσιμα υλικά και το project αξιοποίησης υπολειμμάτων καφέ ως καύσιμη ύλη. Ξεναγήθηκαν στην πλατεία της γειτονιάς όπου εφαρμόζεται η συνοικιακή κομποστοποίηση και είδαν στην πράξη πώς λειτουργεί ο κομποστοποιητής, καθώς και το παραγόμενο κόμποστ. Στη συνέχεια συμμετείχαν σε εργαστήριο στη διάρκεια του οποίου κατασκεύασαν γλάστρες από χρησιμοποιημένα πλαστικά και μεταλλικά κουτιά, τις έβαψαν, τις  ζωγράφισαν, πρόσθεσαν χώμα και κόμποστ και φύτεψαν ρίζες από μαρούλι. Οι μαθητές και μαθήτριες έφυγαν από το εργαστήριο με τα όμορφα γλαστράκια μαζί τους, ενθουσιασμένοι από τη βιωματική αυτή δράση και  από τις καλές πρακτικές κυκλικές οικονομίας που έμαθαν!

Υπεύθυνη δράσης: Μαγγανά Μαρία, ΠΕ85 Χημικός Μηχανικός

Διαβάστε Περισσότερα
Διάκριση μαθητών και μαθητριών της Α’ τάξης Γυμνασίου στον Μαθηματικό Διαγωνισμό “ΜΙΚΡΟΣ ΘΑΛΗΣ 2023”

Διάκριση μαθητών και μαθητριών της Α’ τάξης Γυμνασίου στον Μαθηματικό Διαγωνισμό “ΜΙΚΡΟΣ ΘΑΛΗΣ 2023”

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές/τριες της Α’ τάξης Γυμνασίου του σχολείου μας:

  1. ΑΣΒΕΣΤΑ ΣΩΤΗΡΙΟ
  2. ΒΕΛΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟ
  3. ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑΚΗ ΑΡΤΕΜΙΟ
  4. ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ
  5. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

οι οποίοι βραβεύτηκαν με Έπαινο στον Μαθηματικό διαγωνισμό “Ο Μικρός Θαλής”, ο οποίος διεξήχθη το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023.

Διαβάστε Περισσότερα
Συμμετοχή της Δ τάξης Δημοτικού σε πρόγραμμα e-twinning

Συμμετοχή της Δ τάξης Δημοτικού σε πρόγραμμα e-twinning

Η Δ΄ τάξη του Π.Σ.Π.Θ. συμμετέχει σε πρόγραμμα e-twinning εθνικής εμβέλειας διάρκειας 6 μηνών (Νοέμβριος 2023-Aπρίλιος 2024) σε συνεργασία με την Δ΄ τάξη 10ου Δημοτικό Σχολείου Νάουσας πάνω σε διεπιστημονικό θέμα με τον γενικό τίτλο: Steaming in the world!” Οι δράσεις υλοποιούνται μέσα από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, τη Μελέτη Περιβάλλοντος, τα Εικαστικά και τη Θεατρική αγωγή. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Νίκη Ζωγράφου, Ευανθία Στέφα, Γιώργος Ραδιόπουλος, Σοφία Σένογλου, Μαρία Ρούσσου (διευθύντρια 10ου Δημ. Σχ. Νάουσας),Μαρίνα Λάγουρη (διευθύντρια Π.Σ.Π.Θ.).

Στο πλαίσιο του εγγραμματισμού στις Φυσικές Επιστήμες αναζητούνται διαρκώς νέες εναλλακτικές μέθοδοι που να κινούν το ενδιαφέρον των μαθητών, να δημιουργούν κίνητρα μάθησης, να αναπτύσσουν γνωστικές, μεταγνωστικές και συναισθηματικές δεξιότητες, να καλλιεργούν στάσεις και δεξιότητες, αναδεικνύοντας την αμφίδρομη σχέση επιστήμης και κοινωνίας. Ζητούμενο αποτελεί η πραγμάτωση του αποτελεσματικού, του καινοτόμου, του δημιουργικού και του αειφόρου σχολείου. Ένα σύγχρονο σχολείο που είναι ανοικτό στην κοινωνία, στις νέες πολιτισμικές συνθήκες και επιστημονικές εξελίξεις, στην ουσιαστική σύνδεση της θεωρίας με την πράξη. Στόχο ενός σύγχρονου σχολείου αποτελεί η υλοποίηση σχεδίων εργασίας τα οποία ενεργοποιούν τους/τις μαθητές/τριες, έτσι ώστε με βιωματικό τρόπο να προσεγγίζουν ο,τι τους περιβάλλει και τους δημιουργεί ερωτήματα για τη ζωή τους και πως λειτουργεί η φύση και το ανθρώπινο σώμα. Οι βασικοί οριζόντιοι προσανατολισμοί του παρόντος σχεδίου εργασίας είναι να υποστηρίξουν τους/τις μαθητές/ριες προκειμένου να: αποκτήσουν δεξιότητες αναστοχαζόμενων ανθρώπων που μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν, πώς να ερευνούν και πώς να γίνονται δημιουργικοί και αποτελεσματικοί, καλλιεργήσουν δεξιότητες με τις οποίες θα αξιοποιούν τις γνώσεις τους και θα παράγουν νέα γνώση, να λαμβάνουν αποφάσεις που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να λειτουργούν αυτόνομα στη σχολική τάξη και στη ζωή τους, να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση, ενσυναίσθηση και ψυχική ανθεκτικότητα, ώστε να είναι ικανοί να συνδέονται και να επικοινωνούν με τους άλλους, να αναγνωρίσουν αξίες και να συνειδητοποιήσουν αρχές που διέπουν το περιβάλλον που ζουν ως ενεργοί πολίτες.

Όλα τα παραπάνω  συνιστούν ένα ενιαίο πλαίσιο μάθησης με διεπιστημονικό χαρακτήρα, στο οποίο περιλαμβάνονται θέματα από το φυσικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο διδασκαλίας των φυσικών επιστημών οι διάφορες μορφές της τέχνης αξιοποιούνται σε όλα τα στάδια είτε ως αρχικές δραστηριότητες είτε ως κεντρικές δραστηριότητες είτε ως δραστηριότητες εμπέδωσης είτε ως δραστηριότητες αξιολόγησης – και προσφέρουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας, της ενσυναίσθησης, της φαντασίας και των συναισθημάτων, του κριτικού αναστοχασμού, για εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης και σκέψης, για τη δυνατότητα πολλαπλών αναπαραστάσεων της αντιληπτής πραγματικότητας, για τη μάθηση σε «ασφαλές» πλαίσιο διερεύνησης ιδεών, στάσεων, επιλογών και αποφάσεων.

Οι άξονες και οι θεματικές περιοχές που θα διερευνηθούν είναι

  • Οι αλλαγές των εποχών μέσα από την επιστήμη και την τέχνη
  • Μικροί Μετεωρολόγοι εν δράσει -ακραία καιρικά φαινόμενα
  • Κλιματική Αλλαγή
  • Ηλεκτρισμός-Μαγνητισμός
  • Το ταξίδι του φωτός
  • Ταξίδι στο διάστημα

 

Διαβάστε Περισσότερα