Γυμνάσιο & Λύκειο: 2310 277809 | Δημοτικό: 2310 225697 | Νηπιαγωγείο: 2310 267433
Επιλογή Σελίδας

Την Παρασκευή 15 Νοέμβριου 2019 στις 10:30 πμ στην αίθουσα τελετών του σχολείου μας η Γ΄ Λυκείου παρουσίασε θεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στην επέτειο εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Κι όταν τα λόγια μας, τα λόγια μεγάλων, είναι φτωχά να αποδώσουν σκέψεις και συναισθήματα, τότε δανειζόμαστε τα λόγια των παιδιών, των μαθητών και των μαθητριών μας, που με τόσο ενθουσιασμό, φαντασία και αίσθημα ευθύνης “έστησαν” αυτή την επετειακή εκδήλωση στέλνοντας το δικό τους ηχηρό μήνυμα στις προκλήσεις των καιρών.

“Τρίτη Λυκείου, επέτειος του Πολυτεχνείου και ο χρόνος προετοιμασίας αυτό το σχολικό έτος πολύ περιορισμένος. Στην τελευταία μας σχολική γιορτή θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό, να αφήσουμε πίσω μας μια ωραία ανάμνηση. Σκοπός μας ήταν, όμως, να κατανοήσουν και οι υπόλοιποι μαθητές τι οδήγησε τους φοιτητές του Πολυτεχνείου στην εξέγερση κατά της Χούντας – να καταλάβουν δηλαδή τι είναι μια δικτατορία. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε μέσα από τους στίχους ποιημάτων και τραγουδιών  και να παρουσιάσουμε τα όσα δεινά επέβαλε η δικτατορία του Παπαδόπουλου. Επιλέξαμε ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου (“Ποιήματα για το Πολυτεχνείο”), της Κατερίνας Γώγου (“Σε όσους σπάσανε, σε όσους κρατάνε”, “Πάνω Κάτω η Πατησίων”) και του Τούρκου ποιητή Αζίζ Νεσίν (“Σώπα, μη μιλάς”) και αποσπάσματα από τα τραγούδια “Μάθημα δικτατορίας άνευ διδασκάλου” του Γιώργου Μαρίνου, “Μικρόκοσμος” του Γιάννη Μαρκόπουλου , “Proodos” των Lost Bodies, “Ο λεβέντης” του Νότη Περγιάλη, “Δέντρο” των Active Member και “Δε πα να μας χτυπούν” του Άσιμου. Αναφερθήκαμε, ακόμα, στην όχι και τόσο -δυστυχώς- γνωστή αντίσταση κατά της Χούντας από την πλευρά της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους νεκρούς του Πολυτεχνείου που συχνά έχουμε ακούσει να αμφισβητείται η ύπαρξη τους.  Με τη μικρή μας θεατρική παράσταση ελπίζουμε να καταφέραμε να συμβάλλουμε στο να μην ξεχαστούν τα μηνύματα που ξεπήδησαν μέσα από εκείνη την εξέγερση. Σας χαιρετούμε, λοιπόν, με τα κόκκινα κορδελάκια μας τυλιγμένα γύρω από τον καρπό.”

Συμμετέχουν οι μαθητές/τριες: Αηδονά Δήμητρα, Αμπρικίδου Ευαγγελία, Γαβριηλίδης Γεώργιος, Γατούλα Μαρία, Γεωργιάδου Σοφία, Δασκάλου Χριστάκη Ρόζα-Αντωνία, Δέλιου Λυδία, Διαμαντοπούλου Ανδριάνα, Ευσταθιάδης Νικόλαος, Καραγιάννης Κωστής, Κλέωντα Βασιλική, Μηκερόζη Μαρία, Μπούρας Αντώνης, Τόδα Εύα, Τουλουμίδου Λυδία, Τριφώνη Έμμα, Τσόκανου Κατερίνα

Μουσική: Αμπρικίδου Ευαγγελία (ντραμς), Δασκάλου Χριστάκη Ρόζα-Αντωνία (τραγούδι), Κετέν Νικόλαος (πιάνο)

Μουσική διδασκαλία: Πατιώ Μαρία

Σκηνοθεσία: Δασκάλου Χριστάκη Ρόζα-Αντωνία, Μηκερόζη Μαρία

Κονσόλα: Καραμάνης Ιωάννης, Σακούλης Στάθης, Καραγέλης Παναγιώτης

Υπεύθυνοι καθηγητές: Καραλίδου Φωτεινή, Πετρίδου Ελένη