Λύκειο/Γυμνάσιο: 2310277809 - Δημοτικό: 2310225697 - Νηπιαγωγείο: 2310267433
Επιλογή Σελίδας

Το 13ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής διοργανώνεται διαδικτυακά από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας, το Ίδρυμα «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας» ΝΟΗΣΙΣ και το Σωματείο Φίλων του NOHΣΙΣ. Περισσότερες από 100 ερευνητικές εργασίες θα παρουσιαστούν στο τετραήμερο 20-23 Απριλίου από 80 και πλέον σχολικές μονάδες, με εξ αποστάσεως συμμετοχή άνω των 900 μαθητών/τριών και των 190 εκπαιδευτικών. Η θεματολογία των εργασιών ποικίλει: Ρομποτική, Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου, Έξυπνες πόλεις και συσκευές, Προγραμματισμός εκπαιδευτικών εφαρμογών για κινητά, εκπαιδευτικοί ιστότοποι, ασφάλεια στο διαδίκτυο, ερευνητικά Projects. Ιδιαίτερο αντικείμενο ενασχόλησης, φέτος, υπήρξε η πανδημία και οι τρόποι αντιμετώπισής της, καθώς και οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Την Τρίτη 20 Απριλίου 2021 μαθητές/τριες του Γυμνασίου του ΠΣΠΘ θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους στο πλαίσιο του συνεδρίου. Οι εργασίες θα παρουσιαστούν (6η και 7η στη σειρά) στην ενότητα “Έξυπνες Συσκευές – Internet of Things” (ώρα έναρξης 15.30, ώρα λήξης: 17.30). Η διάρκεια παρουσίασης κάθε εργασίας είναι περίπου 15 λεπτά, συνεπώς οι εισηγήσεις του σχολείου μας αναμένεται να προβληθούν λίγο πριν τις 17.00.

Άλλος αέρας: Σύστημα ελέγχου ποιότητας αέρα αίθουσας

Η πρώτη κατά σειρά παρουσίασης εργασία των μαθητών της Γ’ Γυμνασίου Πετρίδη Δημήτρη, Στολτίδη Δημήτριο, Σωτήρα Αντώνιο, Χριστοδούλου Αθανάσιο με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους κ. Κοσμίδη Εμμανουήλ και κ. Κουτσάκα Φίλιππος έχει θέμα «Άλλος αέρας: Σύστημα ελέγχου ποιότητας αέρα αίθουσας» και αναφέρεται σε ένα πρότυπο σύστημα ελέγχου της ποιότητας αέρα, με σκοπό να αναπνέουν οι μαθητές/τριες καθαρό αέρα στη σχολική αίθουσα. Το σύστημα συνδυάζει τεχνολογία έξυπνης διασύνδεσης συσκευών με IoT και απλές οικιακές συσκευές, όπως εξαεριστήρες τζαμιού και καθαριστές αέρα, με φίλτρο HEPA.

Κατασκευή, παραμετροποίηση, τοποθέτηση και διαχείριση ενός πρότυπου μετεωρολογικού σταθμού βασισμένου σε ανοιχτές τεχνολογίες στο πλαίσιο του έργου «Ακραία Καιρικά Φαινόμενα: ενημέρωση, εκπαίδευση και προστασία»

Η δεύτερη κατά σειρά παρουσίασης εργασία των Διαμαντοπούλου Δανάη, Νικηφορίδου Δήμητρα, Τρυφερίδου Φωτεινή (Α΄ Γυμνασίου), Λειβαδιώτη Ειρήνη, Μιχαηλίδη Μιχαήλ (Β΄ Γυμνασίου) με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του κ. Κουτσάκα Φίλιππος και Κοσμίδη Εμμανουήλ έχει τίτλο «Κατασκευή, παραμετροποίηση, τοποθέτηση και διαχείριση ενός πρότυπου μετεωρολογικού σταθμού βασισμένου σε ανοιχτές τεχνολογίες στο πλαίσιο του έργου Ακραία Καιρικά Φαινόμενα: ενημέρωση, εκπαίδευση και προστασία» και εστιάζει στην αξιοποίηση χαμηλού κόστους ανοιχτών τεχνολογιών για την κατασκευή ενός μετεωρολογικού σταθμού βασισμένου στον υπολογιστή μικρού μεγέθους Raspberry Pi, καθώς και φορητών μετρητών μετεωρολογικών δεδομένων βασισμένων στον μικροελεγκτή BBC micro:bit. Στόχος του προγράμματος είναι η ενεργός εμπλοκή των μαθητών/τριών στη μελέτη των περιβαλλοντικών διαστάσεων και των πιθανών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, λόγω της έντασης του φαινομένου του θερμοκηπίου και στην αναζήτηση τρόπων εντοπισμού και αναγνώρισης, καθώς και μέτρων τόσο για την προειδοποίηση της τοπικής κοινωνίας (Risk Alert System) όσο και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πιθανών επιπτώσεων ενδεχόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παρουσιάσεις των μαθητών/τριών του σχολείου μας από ΕΔΩ ή από ΕΔΩ σε live streaving, την Τρίτη 20 Απριλίου, στη θεματική ενότητα του Συνεδρίου Έξυπνες Συσκευές – IOT, από τις 15:30 μέχρι τις 17:30, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου είναι διαθέσιμο ΕΔΩ.

Οι διαφάνειες της παρουσίασης του 1ου έργου είναι διαθέσιμες ΕΔΩ.

Οι διαφάνειες της παρουσίασης του 2ου έργου είναι διαθέσιμες ΕΔΩ.