Στο πλαίσιο διασχολικής συνεργασίας και στο μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» της Α’ Λυκείου, την τρέχουσα σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκε «Συμμετοχικό εργαστήρι δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής με αξιοποίηση τεχνικών θεάτρου» για τα παιδιά του Α1 του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Α3 του με συνδιδασκαλία και εμψύχωση των φιλολόγων τους, Αλεξάνδρας Μυλωνά και Πανταζή Μητελούδη αντίστοιχα.
Βασικός στόχος του εργαστηρίου ήταν η διδασκαλία της λογοτεχνίας με βιωματικές μεθόδους, αξιοποίηση θεατρικών τεχνικών (εκφραστικής ανάγνωσης, αυτοσχεδιασμού, δραματοποίησης) και δημιουργικής γραφής, σύμφωνα και με τα Νέα Προγράμματα Σπουδών. Επιπλέον παιδαγωγικοί στόχοι ήταν η μαθητική δημιουργική έκφραση, η προώθηση των συνεργασιών και η ενεργός συμμετοχή όλων των μαθητών και των μαθητριών που εργάστηκαν σε μεικτές (και από τα δύο σχολεία) ομάδες.
Το λογοτεχνικό εργαστήρι αναπτύχθηκε σε δύο μέρη. Το πρώτο, ενταγμένο στην ενότητα «Τα φύλα στη λογοτεχνία», είχε ως κείμενο αναφοράς το διήγημα της Α. Μυλωνά «Μόνο τικ. Μονό» (Πώς τα πας με την απώλεια;, Οροπέδιο 2022) και έλαβε χώρα στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του 1ου ΓΕ.Λ. την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, μετά από λογοτεχνικό περίπατο των παιδιών του Π.Σ.Π.Θ. στην Άνω Πόλη και στην Πλατεία Προσφύγων των Συκεών (Συνοδός εκπαιδευτικός: Γεώργιος Τουμανίδης, Φυσικός). Το δεύτερο, ενταγμένο στην ενότητα «Αγάπη & έρωτας», με κείμενα αναφοράς το ποίημα της Μαρίας Πολυδούρη «Μόνο γιατί μ’ αγάπησες» (Οι τρίλιες που σβήνουν, 1928) και το τραγούδι του Παύλου Σιδηρόπουλου «Να μ’ αγαπάς» (Ο ασυμβίβαστος, Zodiac 1979) πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Π.Σ.Π.Θ. την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 (Συνοδός εκπαιδευτικός: Γεωργία Μαρίτζου, Φιλόλογος).
Με τον κατάλληλη ανάπτυξη, δημιουργήθηκε σε κάθε επιμέρους εργαστήρι, μαθησιακό κλίμα, κατά το οποίο τα παιδιά λειτούργησαν ομαδικά με ελευθερία έκφρασης, δράσεις βιώματος και ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Η μεικτή (και των δύο τμημάτων) τάξη μετατράπηκε σε εργαστήρι θεάτρου και δημιουργικής γραφής, πράξη που συνετέλεσε σε καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα. Η κατανόηση σε βάθος, η ερμηνευτική προσέγγιση και η δημιουργική πρόσληψη όλων των κειμένων αναφοράς από τους μαθητές και τις μαθήτριες αποτυπώνεται στις πρωτότυπες και δημιουργικές δραστηριότητες και εργασίες τους.
Η ανατροφοδότηση που λάβαμε μπορεί να συνοψιστεί απόλυτα στις αυθόρμητες μαθητικές αντιδράσεις: Ενδεικτική, η εξής: «Έτσι να κάνουμε πάντα το μάθημα».
Recent Comments