Γυμνάσιο & Λύκειο: 2310 277809 | Δημοτικό: 2310 225697 | Νηπιαγωγείο: 2310 267433
Επιλογή Σελίδας

Προκήρυξη κενής θέσης μαθήτριας για την Στ΄ Δημοτικού του ΠΣΠΘ

Ακολουθεί προκήρυξη μίας (1) κενής θέσης μαθήτριας που προέκυψε για την Στ’ τάξη του Δημοτικού του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΠΣΠΘ).

Οι ενδιαφερόμενοι/νες μπορούν να καταθέσουν αίτηση από την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου έως την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 στη Διεύθυνση του Σχολείου κατά τις ώρες 9.30 π.μ – 12.30 μ.μ.

Στην περίπτωση που υπάρξουν περισσότερες από μία (1) αιτήσεις θα διενεργηθεί κλήρωση τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2019 στις 11.00 στον χώρο του σχολείου.

Για να προβάλλετε την προκήρυξη πατήστε ΕΔΩ

Διαβάστε Περισσότερα
Συμμετοχή του ΠΣΠΘ στο Διεθνές μαθητικό συνέδριο του MUN του Πανεπιστημίου Princeton

Συμμετοχή του ΠΣΠΘ στο Διεθνές μαθητικό συνέδριο του MUN του Πανεπιστημίου Princeton

Δεκαεννέα μαθητές και μαθήτριες του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο του Μοντέλου των Ηνωμένων Εθνών που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Princeton στο Νιου Τζέρσεϊ, στις 14-18 Νοεμβρίου του 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι μαθητές και μαθήτριες παρακολουθούν στο σύνολό τους τον Όμιλο Ρητορικής Τέχνης στην Αγγλική Γλώσσα με διδάσκουσα την καθηγήτρια του Πειραματικού Σχολείου Αικατερίνη Αδαμίδου η οποία είχε και την πρωτοβουλία της εν λόγω συμμετοχής μετά από τις αντίστοιχες στα Πανεπιστήμια  Harvard τo 2016  και Georgetown  το 2018. Το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (γνωστό ως M.U.N.), ένα εκπαιδευτικό μαθητικό συνέδριο – προσομοίωση των οργάνων και των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προσέφερε στους συμμετέχοντες μαθητές/τριες την ευκαιρία να αναλάβουν το ρόλο διπλωματών διαφόρων κρατών-μελών του ΟΗΕ, να ερευνήσουν σε βάθος διεθνή ζητήματα, να αντιμετωπίσουν προβλήματα, να αναζητήσουν πιθανές λύσεις, να συνεργαστούν με νέους από όλο τον κόσμο και να διδαχθούν την κοινοβουλευτική διαδικασία και εν τέλει να «βιώσουν την πολιτική δραστηριότητα» ως ενεργοί πολίτες. Τους μαθητές συνόδευσαν ως σύμβουλοι (advisors) οι καθηγήτριες του Πειραματικού Σχολείου Αικατερίνη Αδαμίδου (καθηγήτρια Αγγλικών) και Μαρία Κούντη (Φιλόλογος). Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο Συνέδριο οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στους χώρους του Πανεπιστημίου του Princeton και επισκέφθηκαν το κτήριο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού, ξεναγήθηκαν στις αίθουσες των συμβουλίων και ενημερώθηκαν για τις αποστολές και τους στόχους του ΟΗΕ. Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ, Metropolitan Museum of Art) το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜοΜΑ, The Museum of Modern Art)  αλλά και το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (American Museum of Natural History). Το εκπαιδευτικό ταξίδι των μαθητών/τριών ολοκληρώθηκε με επιτυχία και προσέφερε στους συμμετέχοντες σημαντικά εκπαιδευτικά οφέλη και πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις.

 

Διαβάστε Περισσότερα
Διδακτική παρέμβαση με προσκεκλημένη ομιλήτρια την Καθηγήτρια του Cambridge Δρ. Σιταρίδου

Διδακτική παρέμβαση με προσκεκλημένη ομιλήτρια την Καθηγήτρια του Cambridge Δρ. Σιταρίδου

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 οι μαθητές/τριες της Γ΄ Γυμνασίου του ΠΣΠΘ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην αίθουσα τελετών του σχολείου μας ομιλία με θέμα την ποικιλότητα της ελληνικής γλώσσας. Προσκεκλημένη ομιλήτρια ήταν  η Δρ. Ιωάννα Σιταρίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ισπανικών και Ιστορικών Γλωσσών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και Διευθύντρια Σπουδών Γλωσσολογίας και Σύγχρονων και Μεσαιωνικών  Γλωσσών στο Queen’s College του Cambridge. Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι μαθητές/ τριες Έλενα Τσακμάνη (τραγούδι), Κατερίνα Σοφτά (τραγούδι), Κωνσταντίνα Ράτζου (τραγούδι), Αντώνης Παρτσάλης-Γκίννερουπ (Πολίτικη λύρα), Φίλιππος Βασιλόπουλος (Λαούτο), Μαρία Φούρναρη (Ταμπουρίνο) και Νικόλας Χασιώτης (Ταμπουρίνο) υπό τη μουσική διδασκαλία της εκπαιδευτικού Μαρίας Πατιώ. Με τη δεξιοτεχνική εκτέλεση του “Γιοφυριού της Άρτας” καλωσόρισαν μοναδικά την ομιλήτρια Δρ. Σιταρίδου.

Η διδακτική παρέμβαση αποτέλεσε την αρχή μιας ευρύτερης συνεργασίας του σχολείου μας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το πανεπιστήμιο του Cambridge στο πλαίσιο της οποίας τόσο η κ. Σιταρίδου, όσο και άλλοι/ες καθηγητές/τριες των συνεργαζόμενων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα πραγματοποιήσουν διδακτικές παρεμβάσεις προσαρμοσμένες στο μαθησιακό επίπεδο και την ηλικία των μαθητών/τριών της Γ΄ Γυμνασίου. Οι μαθητές/τριες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολλές ακόμα ομιλίες στο σχολείο, αλλά και τηλε-μαθήματα σε σύνδεση με πανεπιστημιακές αίθουσες, να συμμετέχουν ενεργά σε αυτά, να υλοποιήσουν ομαδικές εργασίες και να τις παρουσιάσουν σε τηλεδιασκέψεις στα αντίστοιχα συνεργαζόμενα πανεπιστημιακά τμήματα, αλλά και δια ζώσης κατά την επίσκεψή μας σε ορισμένα από αυτά.

Η συνεργασία ανάμεσα στο σχολείο μας και την πανεπιστημιακή κοινότητα αποτελεί ουσιαστικά μια καινοτόμα διαδικασία μάθησης η οποία επιδιώκει την ανάπτυξη ενός δεσμού μεταξύ σχολείου και πανεπιστημίων στη βάση του οποίου οι μαθητές/τριες μπορούν να εμπλακούν ενεργά και αποτελεσματικά. Ως εκ τούτου  διαμορφώνονται κοινότητες μάθησης και πράξης εντός των οποίων ενεργοποιούνται οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες μέσω της αλληλεπίδρασης, της ανάπτυξης δράσεων και κριτικών – αναστοχαστικών ικανοτήτων σκέψης. Αυτός ο τύπος συνεργασίας διαμορφώνει και εμπεδώνει το άνοιγμα του σχολείου στην κοινότητα και την αξιοποίηση πλαισίων εκτός σχολείου ως βασικά εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά εργαλεία.

Το θέμα και αντικείμενο της συγκεκριμένης συνεργασίας είναι τόσο η γνωριμία των μαθητών/ τριών μας με τη νεοελληνική διαλεκτολογία και την ποικιλότητα και το εύρος των νεοελληνικών διαλέκτων και ιδιωμάτων, όσο και με ειδικότερες μελέτες πάνω σε συγκεκριμένα γλωσσικά συστήματα που μπορεί να τους ενδιαφέρουν. Εντάσσεται στη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και αξιοποιεί υλικό από τα σχολικά εγχειρίδια και τη διδακτέα ύλη της Γ΄ Γυμνασίου. Η συνεργασία θα υλοποιηθεί σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2019-2020 με υπεύθυνη καθηγήτρια τη διδάσκουσα των δύο γνωστικών αντικειμένων στη Γ΄ Γυμνασίου κ. Αλεξάνδρα Μαυρίδου.

Διαβάστε Περισσότερα

Εορτασμός 17ης Νοέμβρη από το Γυμνάσιο-Λύκειο του ΠΣΠΘ 2019

Την Παρασκευή 15 Νοέμβριου 2019 στις 10:30 πμ στην αίθουσα τελετών του σχολείου μας η Γ΄ Λυκείου παρουσίασε θεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στην επέτειο εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Κι όταν τα λόγια μας, τα λόγια μεγάλων, είναι φτωχά να αποδώσουν σκέψεις και συναισθήματα, τότε δανειζόμαστε τα λόγια των παιδιών, των μαθητών και των μαθητριών μας, που με τόσο ενθουσιασμό, φαντασία και αίσθημα ευθύνης “έστησαν” αυτή την επετειακή εκδήλωση στέλνοντας το δικό τους ηχηρό μήνυμα στις προκλήσεις των καιρών.

“Τρίτη Λυκείου, επέτειος του Πολυτεχνείου και ο χρόνος προετοιμασίας αυτό το σχολικό έτος πολύ περιορισμένος. Στην τελευταία μας σχολική γιορτή θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό, να αφήσουμε πίσω μας μια ωραία ανάμνηση. Σκοπός μας ήταν, όμως, να κατανοήσουν και οι υπόλοιποι μαθητές τι οδήγησε τους φοιτητές του Πολυτεχνείου στην εξέγερση κατά της Χούντας – να καταλάβουν δηλαδή τι είναι μια δικτατορία. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε μέσα από τους στίχους ποιημάτων και τραγουδιών  και να παρουσιάσουμε τα όσα δεινά επέβαλε η δικτατορία του Παπαδόπουλου. Επιλέξαμε ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου (“Ποιήματα για το Πολυτεχνείο”), της Κατερίνας Γώγου (“Σε όσους σπάσανε, σε όσους κρατάνε”, “Πάνω Κάτω η Πατησίων”) και του Τούρκου ποιητή Αζίζ Νεσίν (“Σώπα, μη μιλάς”) και αποσπάσματα από τα τραγούδια “Μάθημα δικτατορίας άνευ διδασκάλου” του Γιώργου Μαρίνου, “Μικρόκοσμος” του Γιάννη Μαρκόπουλου , “Proodos” των Lost Bodies, “Ο λεβέντης” του Νότη Περγιάλη, “Δέντρο” των Active Member και “Δε πα να μας χτυπούν” του Άσιμου. Αναφερθήκαμε, ακόμα, στην όχι και τόσο -δυστυχώς- γνωστή αντίσταση κατά της Χούντας από την πλευρά της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους νεκρούς του Πολυτεχνείου που συχνά έχουμε ακούσει να αμφισβητείται η ύπαρξη τους.  Με τη μικρή μας θεατρική παράσταση ελπίζουμε να καταφέραμε να συμβάλλουμε στο να μην ξεχαστούν τα μηνύματα που ξεπήδησαν μέσα από εκείνη την εξέγερση. Σας χαιρετούμε, λοιπόν, με τα κόκκινα κορδελάκια μας τυλιγμένα γύρω από τον καρπό.”

Συμμετέχουν οι μαθητές/τριες: Αηδονά Δήμητρα, Αμπρικίδου Ευαγγελία, Γαβριηλίδης Γεώργιος, Γατούλα Μαρία, Γεωργιάδου Σοφία, Δασκάλου Χριστάκη Ρόζα-Αντωνία, Δέλιου Λυδία, Διαμαντοπούλου Ανδριάνα, Ευσταθιάδης Νικόλαος, Καραγιάννης Κωστής, Κλέωντα Βασιλική, Μηκερόζη Μαρία, Μπούρας Αντώνης, Τόδα Εύα, Τουλουμίδου Λυδία, Τριφώνη Έμμα, Τσόκανου Κατερίνα

Μουσική: Αμπρικίδου Ευαγγελία (ντραμς), Δασκάλου Χριστάκη Ρόζα-Αντωνία (τραγούδι), Κετέν Νικόλαος (πιάνο)

Μουσική διδασκαλία: Πατιώ Μαρία

Σκηνοθεσία: Δασκάλου Χριστάκη Ρόζα-Αντωνία, Μηκερόζη Μαρία

Κονσόλα: Καραμάνης Ιωάννης, Σακούλης Στάθης, Καραγέλης Παναγιώτης

Υπεύθυνοι καθηγητές: Καραλίδου Φωτεινή, Πετρίδου Ελένη

 

Διαβάστε Περισσότερα

Εορτασμός 17ης Νοέμβρη από το Δημοτικό του ΠΣΠΘ 2019

Την Παρασκευή 15 Νοέμβριου 2019 στις 8:30 στην αίθουσα τελετών του Π.Σ.Π.Θ. η Ε τάξη του δημοτικού θα παρουσιάσει θεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στην επέτειο εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973.

Το θεατρικό δρώμενο με τίτλο:

« Μια γιορτή για την δημοκρατία»

βασίστηκε στο παιδικό διήγημα του Ευγένιου Τριβιζά: «Μαγικά μαξιλάρια» και σε μια διακειμενική σύνθεση που μελετά-αφηγείται τι σημαίνει να ζεις στο σκοτάδι του φασισμού, τη σημασία της ελευθερίας έκφρασης αλλά και την αναγκαιότητα του να είμαστε ενεργοί πολίτες για να  στηρίζουμε το πολίτευμα της δημοκρατίας ως μονόδρομο για τον  ελεύθερο, προοδευτικό και δημιουργικό σύγχρονο άνθρωπο.

Οι σκέψεις  όλων μας αποτυπώνονται μέσα από το παρακάτω ποίημα της μαθήτριας της Ε΄ τάξης Στεφανίας Γουπίου η οποία κατέγραψε τα συναισθήματα και τις αγωνίες των παιδιών της γενιάς της με πολύ καίριο τρόπο:

Είμαι ένα μικρό παιδί της Κατοχής, πεινάω!

Είμαι ένα δυστυχισμένο παιδί, δεν έχω πνοή, δεν έχω τίποτα πάρα ένα κουρελιασμένο φόρεμα.

Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω ποιήτρια!

Θέλω να βρω μια καινούρια ζωή, να μπορώ να λέω την λέξη ελευθερία να γελάω και να χαίρομαι!

Αν ήξερα ότι θα με χτυπούσαν δεν θα ερχόμουν

Αν ήξερα ότι θα πεθάνω έτσι δεν θα ερχόμουν .

Δεν ήθελα να χάσω το παιδί μου, αλλά δεν το έχασα εγώ.

Έχω μεγαλώσει, πηγαίνω στο πανεπιστήμιο, αύριο θα επαναστατήσω. Σε κάθε ταμπέλα θα γράψουμε Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία!   

Ζητώ ελευθερία!

Ζητώ τροφή!

Ζητώ την ευτυχία μου!

Την παρουσίαση επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί: Ευστράτιος Γκογκολας, Ευανθία Στέφα, Παρασκευή Γαβρίλη, Νίκη Ζωγράφου, Φίλιππος Κουτσάκας, Εύη Ζυγούρη.

Η πρόσκληση της εκδήλωσης είναι διαθέσιμη ΕΔΩ

Η αφίσα της εκδήλωσης είναι διαθέσιμη ΕΔΩ

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο ΕΔΩ

Διαβάστε Περισσότερα