Ιούν 25, 2022 | Ανακοινώσεις, Διαγωνισμοί, Δράσεις Γυμνάσιο, Λύκειο, ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ Ανακοινώσεις
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τελετή των βραβεύσεων του Μαθητικού Διαγωνισμού e- Commerce στο πλαίσιο του προγράμματος Project Future Junior της Τράπεζας Πειραιώς, powered by Junior Achievement Greece. Συμμετείχαν 830 μαθητές και μαθήτριες, 261 δημόσια σχολεία, εκ των οποίων 43% από την Αττική και 57% από την περιφέρεια, 79 εκπαιδευτικοί, 43 μέντορες και 50 μαθητικές ομάδες. Το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΠΣΠΘ) συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Project Future Junior που υλοποιήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με την Junior Achievement Greece και κατέθεσε στις 19/05/2022 φάκελο πρότασης ενός e-commerce project, λαμβάνοντας έτσι μέρος και στον διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος.
Η ομάδα έργου προέκυψε ως Διασχολική Συνεργασία όπου συμμετείχαν από το ΠΣΠΘ οι μαθήτριες της Α΄Λυκείου: Άννα Μαρία Κοντονικολάου και Νικολέτα Κοντονικολάου, και ο εκπαιδευτικός Μανώλης Κοσμίδης, Πληροφορικής.
Στην ομάδα του ΠΣΠΘ εντάχθηκαν οι μαθητές/τριες που εκδήλωσαν ατομικά συμμετοχή στο πρόγραμμα από διαφορετικά σχολεία:
- Χρυσήλια Καραγεωργίου, Β’ Αρσάκειου Τοσίτσειου Εκάλης,
- Νικόλας Κασσωτάκης, 3 ΓΕΛ Κηφισιάς,
- Κωνσταντίνος Γασιάς, ΓΕΛ Ψυχικού,
- Κατερίνα Κοσμίδου, 8ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης.
Μέντορας της ομάδας από την Τράπεζα Πειραιώς ήταν ο Γεώργιος Χασιώτης, Senior Manager, SB Lending.
Η ομάδα Green Futurists στην οποία συμμετείχαν και οι μαθήτριες του ΠΣΠΘ μαζί με μαθητές/τριες από το 8ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, το Γενικό Λύκειο Ψυχικού, το Αρσάκειο Τοσίτσειο Εκάλης και το 3ο Γενικό Λύκειο Κηφισιάς κατέκτησε το 2ο βραβείο. Στόχος της ομάδας ήταν η δημιουργία μιας «go green» πιστωτικής κάρτας με ανταποδοτικό χαρακτήρα, για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών φιλικών προς το περιβάλλον.
Η διάκριση αυτή μας γεμίζει χαρά, αισιοδοξία και πίστη στη νέα γενιά που παρά τις αντίξοες συνθήκες επιδεικνύει δυναμισμό, ωριμότητα και ενσυναίσθηση και με τη σωστή καθοδήγηση και ουσιαστική υποστήριξη συνεχίζει να οραματίζεται και να παλεύει για ένα καλύτερο μέλλον. Θερμά συγχαρητήρια στις μαθήτριές μας και στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό κ. Κοσμίδη για την επιτυχία τους, καθώς και σε όλους και όλες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες για την προσπάθειά τους και τις ευφάνταστες ιδέες τους!
Διαβάστε Περισσότερα
Ιούν 24, 2022 | Ανακοινώσεις, Ανακοινώσεις Γυμνάσιο, Λύκειο, Γενικές Ανακοινώσεις, ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ Ανακοινώσεις
Το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενημερώνει τους γονείς ή/και κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοίτησαν στην Γ΄ Γυμνασίου, στην Α΄ και στη Β΄ Λυκείου του σχολείου μας το σχολικό έτος 2021-2022, ότι αρχίζει από σήμερα Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 και ώρα 10:00 και θα διαρκέσει έως και τις 7 Ιουλίου 2022 και ώρα 23:59 η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής στην Α΄ Λυκείου και ανανέωσης εγγραφής στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Η διαδικασία γίνεται με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, μέσω της εφαρμογής e-eggrafes στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://e-eggrafes.minedu.gov.gr.
Ο γονέας ή/και κηδεμόνας, που δήλωσε ότι θα υποβάλει την αίτηση και είναι εγγεγραμμένος/η στο αντίστοιχο πεδίο του πληροφοριακού συστήματος my school, θα υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση με τους κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis). Επισημαίνεται ότι, αν οι αιτούντες/σες κηδεμόνες ή ενήλικοι/ες μαθητές/τριες δεν διαθέτουν κωδικούς ΓΓΠΣΔΔ (TaxisNet), οφείλουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τους αποκτήσουν έγκαιρα.
Κατά την υποβολή της Ηλεκτρονικής Αίτησης εμφανίζονται αυτόματα χωρίς δυνατότητα επεξεργασίας το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο του κηδεμόνα, όπως αντλούνται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), η οποία παρέχει την υπηρεσία ταυτοποίησης των χρηστών της πλατφόρμας e- εγγραφές, ενώ καταχωρίζονται απαραίτητα τα παρακάτω στοιχεία:
- Το e-mail του κηδεμόνα ή του/της ενήλικου/ης μαθητή/τριας
- Το μητρώνυμο του κηδεμόνα ή του/της ενήλικου/ης μαθητή/τριας
- Επιλογή Ημερήσιου ή Εσπερινού ΓΕ.Λ.
- Η τάξη στην οποία θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες το επόμενο σχολικό έτος
- Επιλογή ξένης γλώσσας (Α ́ Λυκείου)
- Επιλογή Ομάδας Προσανατολισμού (Β ́ και Γ ́ Λυκείου)
Επίσης κοινά στοιχεία για ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ – Π.ΕΠΑ.Λ που πρέπει να καταχωρηθούν είναι:
- Το σχολείο τελευταίας φοίτησης, καθώς και το έτος τελευταίας φοίτησης
- Ο Αριθμός Μητρώου (Α.Μ.) μαθητή/τριας (ο οποίος αναγράφεται σε πρόσφατο έλεγχο
- προόδου, στο Ατομικό Δελτίο μαθητή)
- Η ημερομηνία γέννησης του/της μαθητή/τριας
- Από ποιον/α καταχωρίζεται η Ηλεκτρονική Αίτηση
- Ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου του/της κηδεμόνα ή του/της μαθητή/τριας
Σημειώνεται ότι η Ηλεκτρονική Αίτηση επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α ́ 75).
Μετά την υποβολή της Ηλεκτρονικής Αίτησης ο έτερος κηδεμόνας, όπως είχε δηλωθεί στην Υ.Δ. σύμφωνα με την με αρ. 43887/ΓΔ4/14-04-2022 εγκύκλιο, πρέπει άμεσα να δηλώσει με κάθε πρόσφορο τρόπο (είτε με αποστολή e-mail είτε με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986) στον/στη Διευθυντή/ντρια των Γενικών Λυκείων ή Επαγγελματικών Λυκείων ή Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων, που έχει κατανεμηθεί ο/η μαθητής/τρια, ότι εγκρίνει το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής αίτησης, όπως εκείνο έχει υποβληθεί.
Μετά την οριστική κατανομή τους σε συγκεκριμένο ΓΕ.Λ, ΕΠΑ.Λ. ή Π.ΕΠΑ.Λ., οι
ενδιαφερόμενοι/ες εισέρχονται εκ νέου προκειμένου να ενημερωθούν μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://e-eggrafes.minedu.gov.gr
και συγκεκριμένα στο πεδίο «Οι αιτήσεις μου» (κουμπί επάνω δεξιά).
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Εφόσον επιθυμείτε το παιδί σας να συνεχίσει να φοιτά στο Πειραματικό Λύκειο, θα δηλώσετε εγγραφή σε ίδιου τύπου σχολείο. Εάν το παιδί σας επιθυμείτε να εγγραφεί σε ΕΠΑΛ ή σε άλλο Λύκειο μη Πειραματικό θα δηλώσετε ΕΠΑΛ ή ΓΕΛ αντίστοιχα.
Μπορείτε να αναζητήσετε τον Αριθμό Μητρώου (Α.Μ.) μαθητή/τριας που ζητείται σε πρόσφατο έλεγχο προόδου που σας έχει αποσταλεί από το σχολείο.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα της ηλεκτρονικής εγγραφής. Οι γονείς ή/και κηδεμόνες που συναντούν δυσκολία στη συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων στην εφαρμογή e-εγγραφές μπορούν να απευθύνονται στο help desk της εφαρμογής στα τηλέφωνα επικοινωνίας που βρίσκονται στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας e-εγγραφές (ΓΕ.Λ.: 2103443911, ΕΠΑ.Λ. – Π.ΕΠΑ.Λ.: 2103443913) ή με e-mail μέσω της σελίδας «Επικοινωνία» της πλατφόρμας e-εγγραφές, εφόσον συνδεθούν, επιλέγοντας απαραίτητα τύπο σχολείου (ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. ή Π.ΕΠΑ.Λ.).
Είμαστε στη διάθεση των γονέων/κηδεμόνων σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Για το σκοπό αυτό μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το σχολείο μας τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Υπεύθυνη εγγραφών για το Λύκειο ΠΣΠΘ: Αλεξάνδρα Μαυρίδου (Υποδιευθύντρια β ΠΣΠΘ)
Διαβάστε Περισσότερα
Ιούν 13, 2022 | Ανακοινώσεις Γυμνάσιο, Λύκειο, Γενικές Ανακοινώσεις, Διαγωνισμοί, Διακρίσεις
Μαθητικοί Διαγωνισμοί
Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής First Lego League (FLL)
Ο όμιλος Ρομποτικής και Υπολογιστικής σκέψης συμμετείχε στην προκριματική φάση του Πανελλήνιου διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής με τους/τις μαθητές/τριες του Ομίλου Υπολογιστικής Σκέψης με την ομάδα RobeExperimenters.
Ο διαγωνισμός FLL είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής στη Ελλάδα και διεθνώς. Προσφέρει στους/στις μαθητές/τριες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο και παράλληλα διδάσκει πολύτιμες δεξιότητες ζωής. Θέμα διαγωνισμού: Cargo Connect (Μεταφορά Εμπορευμάτων).
Περισσότερα Εδώ: Παρουσίαση FLL
34ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής
Συμμετείχαμε με μία ομάδα τριών μαθητών του της Γ Γυμνασίου (Κωνσταντίνος Βαφειαδάκης, Λουκάς Λίτσο, Μιχαήλ Μιχαηλίδης) στον 34ο πανελλήνιο διαγωνισμό πληροφορικής.
Οι μαθητές σχεδίασαν λύσεις αλγοριθμικών προβλημάτων σε γλώσσα προγραμματισμού C++ στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.
Η ομάδα πληροφορικής είναι ακόμη στο γυμνάσιο και είναι πολλά υποσχόμενη για το τι μπορεί να καταφέρει στο Λύκειο.
Περισσότερα εδώ: Παρουσίαση 34ος
3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση
Υλοποιήσαμε μία διάταξη παρακολούθησης και βελτίωσης της ποιότητας αέρα μιας σχολικής αίθουσας, αξιοποιώντας τεχνολογίες ανοιχτής αρχιτεκτονικής. Το έργο χρηματοδοτήθηκε πλήρως από τον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών.
Βραβεύθηκε ως ένα από τα καλύτερα της κατηγορίας του.
Παρουσιάστηκε μαζί με άλλα βραβευθέντα έργα στις 18/02/2022 σε σχετική εκδήλωση του Ιδρύματος Ωνάση και παρουσιάστηκε σε άρθρο της Κυριακάτικης Καθημερινής στο περιοδικό Κ.
Περισσότερα εδώ: Παρουσίαση 3ος ΕΛΛΑΚ
4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση
Αξιοποιήσαμε τεχνολογίες ανοιχτής αρχιτεκτονικής (Raspberry Pi) για να σχεδιασουμε και να συναρμολογούμε ένα φορητό υπολογιστή παλάμης με ενσωματωμένη κάμερα και οθόνη αφής. Επιλέξαμε και εκπαιδεύσαμε το μοντέλο Μηχανικής Μάθησης Google Teachable Machine Google να ελέγχει τον βαθμό ωρίμανσης των φρούτων και λαχανικών ενός αστικού λαχανόκηπου. Το έργο θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2022.
Περισσότερα εδώ: Παρουσίαση ΕΛΛΑΚ 4ος
Διαγωνισμοί Σχολικής Επιχειρηματικότητας Social Innovation Relay 2022
Διάκριση: H Κοινωνική Επιχείρηση School Donor προκρίθηκε στη φάση των 20 καλύτερων
μαθητικών Κοινωνικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Περισσότερα εδώ: Παρουσίαση SIR2022
- Ομάδα School Donor (Α1): ένα διαδικτυακό meeting point (α) σχολικών ομάδων και εκπαιδευτικών που επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν ένα έργο, εκπαιδευτικό ή κατασκευαστικό που βελτιώνει το σχολικό περιβάλλον και (β) εταιρειών και ιδιωτών που επιθυμούν να προσφέρουν ενίσχυση στο σχολείο στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ή απλά της αγάπης τους για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
- Ομάδα DeafOlution (Α2): απευθύνεται σε ΑΜΕΑ και επαγγελματίες εστίασης DeafOlution Deaf(S)Olution. Δημιουργήθηκε στo μαθήμα Εφαρμογές Πληροφορικής, μία εφαρμογή κινητού που διευκολύνει την παραγγελία ατόμων με ακουστική αναπηρία ή αδυναμία ομιλίας στα καταστήματα εστίασης.
Διαγωνισμός Καινοτομίας “Εμείς καινοτομούμε…για τους συμμαθητές μας με αναπηρία”
Η ομάδα Deafolution συμμετείχε επίσης στον διαγωνισμό με έμφαση στην καινοτομία για τους συμμαθητές και τους ανθρώπους με αναπηρίες. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για 1η φορά από το Εργαστήριο Προσβασιμότητας του Παν/μίου Μακεδονίας. Το έργο παρουσιάστηκε από τους μαθητές στις 20/05/2022 στη κριτική επιτροπή:
- Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, πρόεδρο του τμήματος Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής, Παν/μίου Μακεδονίας.
- Γεώργιος Κουρουπέτρογλου, πρόεδρο του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ.
- Μαρία Γουλαπτσή: Υπεύθυνη παρακολούθησης δράσεων του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΠΚM.
Η διαδικασία προσέφερε πολύτιμη βοήθεια στην ωρίμανση του έργου και των μαθητών.
Διαγωνισμός Προγράμματος Project Future Junior
Συνεργασία Τράπεζας Πειραιώς και Junior Achievement Greece
Το πρόγραμμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά για μαθητές Λυκείου. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν από μία έως τρεις ενότητες (Project Management, Digital Marketing, E-Commerce), στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα μάθησης Learning Hub και να συμμετέχουν στον διαγωνισμό.
Η ομάδα GreenFuturists του Πειραματικού ήταν μια Διασχολική Συνεργασία των μαθητών:
- Αικατερίνη Κοσμίδου, 8ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης,
- Χρυσή (Χρυσήλια) Καραγεωργίου, Β Αρσάκειου Τοσίτσειου Εκάλης,
- Νικόλας Κασσωτάκης, 3 ΓΕΛ Κηφισιάς,
- Κωνσταντίνος Γασιάς, ΓΕΛ Ψυχικού,
- Άννα Μαρία Κοντονικολάου και Νικολέτα Κοντονικολάου, ΠΣΠΘ,
Εκπαιδευτικός ΣΕΠΕΥ: Μανώλης Κοσμίδης
Μέντορας: Γεώργιος Χασιώτης, Senior Manager, SB Lending Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς
Περισσότερα εδώ: Παρουσίαση GoGreen
39η Εθνική Ολυμπιάδα Μαθηματικών «Ο Αρχιμήδης 2022»
Με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνεια πληροφορηθήκαμε μία ακόμη διάκριση μαθητή μας στην 39η Εθνική Ολυμπιάδα Μαθηματικών «Ο Αρχιμήδης 2022». Ο μαθητής Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Γαλαμάτης με την εξαιρετική του επίδοση πέτυχε να λάβει το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό, διάκριση ιδιαίτερα τιμητική τόσο για τον ίδιο όσο και για το σχολείο μας.
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ν. Γουναρόπουλος, Μ. Μποζέλου
5ος Μαθητικός Διαγωνισμός Στατιστικής
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη της στατιστικής παιδείας στην Ελλάδα», διοργανώνει, για τέταρτη φορά, τον «Διαγωνισμό στη Στατιστική». Οι νικητές της εθνικής διοργάνωσης έχουν το δικαίωμα να διαγωνιστούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών/τριών που ενδιαφέρονται για τη στατιστική επιστήμη, τον τρόπο παραγωγής και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στην καθημερινότητά τους, αλλά και σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομία και τη χάραξη πολιτικής.
Ο διαγωνισμός, σε εθνικό επίπεδο, διενεργήθηκε σε δύο στάδια. Στο 1ο στάδιο του διαγωνισμού οι διαγωνιζόμενες ομάδες έπρεπε να απαντήσουν σε κλειστές ερωτήσεις, με διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας, σχετικά με στατιστικά δεδομένα, ενώ στο 2ο στάδιο κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν ανάλυση στα δεδομένα μιας στατιστικής έρευνας και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα σε μορφή power point.
Ο Πανελλήνιος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και οι δικοί μας ταλαντούχοι μαθητές του Γυμνασίου ΠΣΠΘ και μέλη του Ομίλου Στατιστικής με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Γουναρόπουλο Ν. κατέκτησαν δύο (2) από τα πέντε (5) πρώτα Πανελλήνια βραβεία με τις ομάδες BAYES (1ο ΒΡΑΒΕΙΟ Πετρίδης – Παγώνης, τμήμα γ2 Γυμνασίου ΠΣΠΘ) και GAUSS (2ο ΒΡΑΒΕΙΟ Γαλαμάτης – Γεωργίου, τμήμα γ1 Γυμνασίου ΠΣΠΘ).
Εκπαιδευτικός: Νικόλαος Γουναρόπουλος
9ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικής Γυμνασίου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» στη Θεσσαλονίκη η βράβευση για τον 9ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής Γυμνασίου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Τέσσερις (4) μαθητές/τριες του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν με το 1ο και 2ο βραβείο!
Συγκεκριμένα, οι Άννα-Μαρία Κοντονικολάου, Ιωάννης Γαλαμάτης και Νικολέτα-Ραφαέλα Κοντονικολάου βραβεύτηκαν με το 1ο βραβείο και ο Δημήτρης Πετρίδης με το 2ο βραβείο σε έναν διαγωνισμό θετικού προσανατολισμού, επίσημου χαρακτήρα και ευρείας κλίμακας. Την ευθύνη διεξαγωγής τού διαγωνισμού είχε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών.
Τα θέματα των διαγωνισμών αυτών είναι κατά κανόνα αυξημένης δυσκολίας και περιλαμβάνουν απαραιτήτως και επεξεργασία πειραματικών μετρήσεων, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς πρακτικές και οι Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής. Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή των μαθητών/τριών σε πανελλήνιους διαγωνισμούς στοχεύει στην εξοικείωσή τους με ένα περιβάλλον άμιλλας ευρύτερο του Σχολείου μας.
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Ελένη Πετρίδου, Σαπφώ Φωτιάδου
2ος Διαγωνισμός Θετικών Επιστημών του Κολεγίου Δελασάλ
Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, οι ομάδες πήραν μέρος σε ένα παιχνίδι 16 ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής που αφορούσαν στα γνωστικά αντικείμενα του διαγωνισμού (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά και Πληροφορική), ενώ στη δεύτερη φάση, οι 5 καλύτερες ομάδες κλήθηκαν να κάνουν μέσα σε 20 λεπτά μια ευφάνταστη κατασκευή με υλικά που τους παρέχονταν από τους διοργανωτές. Μεταξύ των 27 ομάδων που συμμετείχαν συνολικά στον διαγωνισμό, η ομάδα Newton του ΠΣΠΘ, αποτελούμενη από τους μαθητές Βαφειαδάκη Κωνσταντίνο, Λίτσο Λουκά και Μιχαηλίδη Μιχαήλ, κατέκτησε την μεγαλύτερη βαθμολογία στην α’ φάση και τη δεύτερη θέση στον τελικό της β’ φάσης.
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Ελένη Πετρίδου, Σαπφώ Φωτιάδου
5οι Μαθητικοί Αγώνες Νέας Ελληνικής Γλώσσας «Η γλώσσα μου… ο κόσμος μου»
Εννέα μαθητές/τριες της Γ΄ Γυμνασίου (Ν. Αποστολίδου, Ι. Καλλιοντζής, Φ. Καράτσης, Α. Κύρινα, Λ. Λίτσο, Μ. Μιχαηλίδης, Ι. Σιναπίδης, Ρ. Τέκνη – Μερλίδου, Κ. Χατζόπουλος), μετά από ενδοσχολικούς προκριματικούς αγώνες αποτέλεσαν την ομάδα που εκπροσώπησε το ΠΣΠΘ και συν-διαγωνίστηκε με σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας και Ομογένειας. Ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ» σε συνεργασία με τα 1ο , 2ο , 3ο και 4ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσε τους Αγώνες, οι οποίοι διεξήχθησαν διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Webex. Σκοπός της δράσης είναι να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών Γυμνασίου για τη νεοελληνική γλώσσα, αλλά και να διευρυνθούν οι γλωσσικοί τους ορίζοντες μέσα από ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η ενίσχυση του γλωσσικού μαθήματος και η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα διδακτικής της ελληνικής σε ψηφιακό περιβάλλον. Οι Αγώνες θα πραγματοποιήθηκαν σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη όλες οι ομάδες συμμετείχαν στον προκριματικό Διασχολικό Αγώνα (Τετάρτη 11 Μαΐου 2022) και κατά τη δεύτερη φάση (Κυριακή 15 Μαΐου 2022) οι ομάδες που πρώτευσαν βαθμολογικά, διαγωνίστηκαν στον τελικό αγώνα προκειμένου να αναδειχθεί η νικήτρια ομάδα.
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Αλεξάνδρα Μαυρίδου, Μαρία Παλιαχάνη
Διαγωνισμός «100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, 1922-2022, Διωγμένοι από την όμορφη πατρίδα…»
Το σχολείο μας τον Φεβρουάριο 2022 συμμετείχε στον διαγωνισμό με τις μαθήτριες της Α΄ Λυκείου Αϊβάζη Ελένη, Κοντονικολάου Άννα Μαρία και Κοντονικολάου Νικολέτα με ένα συλλογικό δοκίμιο. Ο σκοπός και η θεματολογία του δοκιμίου των μαθητριών περιείχε ανάμεσα σε άλλα την ανάδειξη του Μικρασιατικού πολιτισμού, την αξία της συνύπαρξης και της αλληλεπίδρασης των λαών με διαφορετική κουλτούρα, τη συνειδητοποίηση της συνεισφοράς των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και την υπεράσπιση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας ανάμεσα στους λαούς η οποία μπορεί να μετατραπεί σε δύναμη ειρήνης, καταπολέμησης της ξενοφοβίας και ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα αναμένονται τον Ιούνιο.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ποθητού Ευγενία
Μαθητικά Συνέδρια
Συμμετοχή στο 14ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας
Μαθητικό συνέδριο που διοργανώνουν οι σύμβουλοι πληροφορικής σε συνεργασία με την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης και το Κέντρο Διάδοσης Τεχνολογίας Νόεσις.
Παρουσιάστηκαν 4 εργασίες από τους μαθητές:
Εργασία 1: Άλλος αέρας στις σχολικές αίθουσες με ανοιχτές τεχνολογίες
Εργασία 2: School Donor: διαδικτυακό σύστημα διαμεσολάβησης μεταξύ χρηματοδοτών και σχολικών έργων
Εργασία 3: Deafolution: Εφαρμογή Κινητού για παραγγελία εστίασης από ανθρώπους με προβλήματα ακοής και ομιλίας, χωρίς νοηματική
Εργασία 4: Μεταφράζοντας τη νοηματική γλώσσα με βοηθό την Τεχνητή Νοημοσύνη
Περισσότερα εδώ: Παρουσίαση 14ο μαθ-συν-πλη
1ο JA Greece Διεθνές Συνέδριο “Εκπαίδευση για την Επιχειρηματικότητα: «Εφαρμογές και καλές πρακτικές στο Σχολείο και το Πανεπιστήμιο»
Παρουσιάστηκαν στο 1ο συνέδριο σχολικής επιχειρηματικότητας στις 24/09/2021, 3 εισηγήσεις με αντικείμενα τα έργα των μαθητών κατά τις συμμετοχές τους στους διαγωνισμούς σχολικής επιχειρηματικότητας 2019-2021.
Φράγκατζης Κ., Κοσμίδης Ε., (2021). «EsThesi»: Πρόταση σχολικής επιχειρηματικότητας για την ελεγχόμενη στάθμευση και την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Φωτιάδου Σ., Κοσμίδης Ε., (2021). «Drive Temper»: ευαισθητοποίηση μαθητών για την οδική ασφάλεια και την επιχειρηματικότητα.
Κοσμίδης Ε., Κουτσάκας Φ., (2021). «Άλλος Αέρας», Οι μαθητές αξιοποιούν ανοικτές τεχνολογίες για τη βελτίωση της ποιότητας αέρα στις σχολικές αίθουσες: μια πρόταση σχεδιασμού.
Πρακτικά 1ου JA Greece Συνεδρίου, Εκπαίδευση για την Επιχειρηματικότητα: Εφαρμογές και καλές πρακτικές στο Σχολείο & το Πανεπιστήμιο (Υπό Έκδοση)
Διαβάστε Περισσότερα
Ιούν 12, 2022 | Ανακοινώσεις Γυμνάσιο, Λύκειο, Γενικές Ανακοινώσεις, ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ Ανακοινώσεις
Λογοτεχνικές διαδρομές
Μάθημα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, πεδίο για εξαιρετικές συναντήσεις, απολαυστικές αναγνώσεις, δημιουργικές περιπέτειες συγγραφής, περιπάτους εξόχως φανταστικούς. Η φετινή περιήγηση στα μονοπάτια της τέχνης του λόγου των μαθητών και των μαθητριών της α΄ και β΄ γυμνασίου, καθώς και της Α΄ Λυκείου του σχολείου μας είχε και συγκίνηση και στοχασμό για τον άνθρωπο και τον κόσμο.
https://drive.google.com/file/d/1A450xaqR3I8iWFtDGpLygDuKOoCHrNfr/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1LfI4Sc_6Q-Ot_lXJ4JofCzFfaPfeJb-o/view?usp=sharing
Διδάσκουσα: Αλεξάνδρα Μυλωνά, φιλόλογος
Ταξιδιωτικοί οδηγοί: Ο τόπος μου
Η δράση σχεδιάστηκε από τη διδάσκουσα εκπαιδευτικό στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας με βασικό θεματικό άξονα τις ιδιαίτερες πατρίδες των μαθητών/τριών και με γενικό τίτλο «Ο τόπος μου». Οι στόχοι της διδακτικής παρέμβασης ήταν οι μαθητές/τριες να προσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά των τόπων καταγωγής τους (ήθη, έθιμα, ιστορία, λογοτεχνική παραγωγή, γλωσσικό ιδίωμα, συνταγές κτλ.), να κατανοήσουν και να αναλύσουν, να συγκρίνουν. Στη διδακτική παρέμβαση εφαρμόστηκαν τεχνικές εξατομικευμένης και ομαδοσυνεργατικής εργασίας των μαθητών/τριών, ενώ οι ίδιες τεχνικές υιοθετήθηκαν και κατά τις παρουσιάσεις των εργασιών. Επιπλέον, κατά τις φάσεις του σχεδιασμού και της παραγωγής ερευνητικού έργου από τους μαθητές/τριες αξιοποιήθηκαν οι ΤΠΕ και η δημιουργική γραφή. Ως παραδοτέο της δράσης ορίστηκε η δημιουργία από τους μαθητές/τριες τουριστικών οδηγοί (έντυπων και ψηφιακών) παρουσίασης των τόπων καταγωγής τους. Αντίτυπα των τουριστικών οδηγών που συνέταξαν οι μαθητές/τριες χαρίστηκαν στη βιβλιοθήκη του σχολείου.
http://users.sch.gr/almavridou/contents/
Διδάσκουσα: Αλεξάνδρα Μαυρίδου, φιλόλογος
Βιβλιοπαρουσιάσεις
Ζητούμενο της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δράσης είναι η διασύνδεση της Φιλαναγνωσίας και της καθημερινότητας, η συνειδητοποίηση της κοινωνικής διάστασης της Λογοτεχνίας και η αυτοαντίληψη του πολιτισμικού υπόβαθρου των αναγνωστών της. Για την υλοποίησή της και την επίτευξη των στόχων της εντάχθηκε στη διδακτική των γνωστικών αντικειμένων της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας η ανάγνωση ολόκληρων βιβλίων και όχι μόνο λογοτεχνικών αποσπασμάτων από το σχολικό εγχειρίδιο. Oι ποικίλες εκφάνσεις της αναγνωστικής ανταπόκρισης αξιοποιήθηκαν στη διδακτική πράξη. Οι μαθητές/τριες αναζήτησαν, μελέτησαν και σχολίασαν ολόκληρα λογοτεχνικά βιβλία, προβληματίστηκαν για τη σχέση των ιστορικών και κοινωνικοπολιτικών συνθηκών με τον γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας και τον τρόπο που αυτός χρησιμοποιείται ως λογοτεχνική γραφή. Παράλληλα, προβληματίστηκαν για την επίδραση των ιστορικών και κοινωνικοπολιτικών συνθηκών στη διαμόρφωση ανθρώπινων τύπων και συμπεριφορών και στον τρόπο που αυτοί αποτυπώνονται στη λογοτεχνική παραγωγή. Καταληκτικά οι μαθητές/τριες οργάνωσαν βιβλιοπαρουσιάσεις των λογοτεχνικών βιβλίων που διάβασαν σε ομάδες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Δελμούζος» του ΠΣΠΘ. Κατά τις βιβλιοπαρουσιάσεις οι μαθητές/τριες κάθε ομάδας αποτέλεσαν το πάνελ, ενδύθηκαν και υποδύθηκαν ρόλους (συγγραφέας, μεταφραστής, εκδότης, δημοσιογράφος, σχεδιαστής εξωφύλλου και μακέτας, πρώτος αναγνώστης). Για να υποστηρίξουν τη βιβλιοπαρουσίασή τους δημιούργησαν αφίσες, προσκλήσεις, ppt, ενώ επιμελήθηκαν την εκδήλωση μουσικά και τον χώρο διεξαγωγής της αισθητικά (φωτογραφίες, εικόνες, προβολή του βιβλίου κτλ). Κάθε βιβλιοπαρουσίαση ακολούθησε συζήτηση με το κοινό (μαθητές/τριες & προσκεκλημένους εκπαιδευτικούς).
http://users.sch.gr/almavridou/contents/
Διδάσκουσα: Αλεξάνδρα Μαυρίδου, φιλόλογος
Σχολική ψηφιακή εφημερίδα
Ο γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας αποτελεί βασικό στοιχείο στην Εκπαίδευση που επιδιώκει να διαμορφώσει τον ενεργό, συμμετέχοντα πολίτη του αύριο. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας οι μαθητές/τριες της Γ΄ Γυμνασίου και συγκεκριμένα του τμήματος γ1 δημιούργησαν τη δική τους μαθητική ψηφιακή εφημερίδα. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διδακτικής παρέμβασης αξιοποιήθηκε πληθώρα τεχνολογικών εφαρμογών, τεχνικές δημιουργικής γραφής και προσεγγίσεις κριτικού γραμματισμού. Η διδακτική αξιοποίηση αυτών των δομών προσφέρει τη δυνατότητα εφαρμογής ενός διαφορετικού, διαδραστικού και δυναμικού, επικοινωνιακού μοντέλου πρόσληψης της Γλώσσας, ενώ δίνει στους/στις μαθητές/τριες τη δυνατότητα να εμβαθύνουν στα κειμενικά είδη αναδιατάσσοντας τις συγγραφικές και αναγνωστικές πρακτικές.
Την εφημερίδα των μαθητών/τριών του γ1 μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://schoolpress.sch.gr/peiramatikog1/
Διδάσκουσα: Αλεξάνδρα Μαυρίδου, φιλόλογος
Εργαστήρια Δεξιοτήτων α’ Γυμνασίου: «Η Μουσική του Νερού»
Αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων για τη μουσική διδασκαλία-μάθηση.
Οι μαθητές/τριες της Γ’ τάξης του Λυκείου παρουσιάζουν στους/στις μαθητές/τριες της α΄Γυμνασίου το βραβευμένο rap τραγούδι που δημιούργησαν με «Τραγούδι ραπ για τον κύκλο του νερού» και ακολουθεί συζήτηση.
Οι μαθητές/τριες της α’ τάξης του Γυμνασίου, εργαζόμενοι/ες σε ομάδες:
- δημιουργούν «μουσικές εικόνες» νερού με χρήση του ελεύθερου λογισμικού Kandinsky του chrome music lab.
- ηχοποιούν έναν πίνακα ζωγραφικής που αναπαριστά καταιγίδα, ηχογραφούν την εκτέλεσή τους και δημιουργούν ένα σύντομο βίντεο.
Υπερσύνδεσμος ανάρτησης υλικού: http://www.nano-micro.gr/omilos/?p=3474
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μαρία Πατιώ, Μουσικός
Πρότυπο Εργαστήριο Μουσικής στο Π.Σ.Π.Θ.
Εργαστηριακός χαρακτήρας μαθήματος Μουσικής για 15 συνεχή έτη, από το σχολικό έτος 2007-2008 έως και το 2021-2022.
Κατά το σχολικό έτος 2021-2022 λειτούργησαν διασπώμενα τμήματα της Μουσικής με την Φυσική (α’ Γυμνασίου) και της Μουσικής με την Χημεία (β’ και γ’ Γυμνασίου), με απόφαση του ΕΠ.Ε.Σ. και έγκριση της Δ.Ε.Π.Π.Σ.
Κατά την Πιλοτική Επιμόρφωση του Ι.Ε.Π. στα Νέα Προγράμματα Σπουδών (Δεκέμβριος 2021-Ιανουάριος 2022), το Εργαστήριο Μουσικής του Π.Σ.Π.Θ. καθώς και ο εργαστηριακός χαρακτήρας του μαθήματος της Μουσικής, παρουσιάστηκαν ως υποδειγματικά.
Υπερσύνδεσμος ανάρτησης υλικού: http://www.nano-micro.gr/omilos/?page_id=290
Διδάσκουσα: Μαρία Πατιώ, Μουσικός
Ψηφιακή αφήγηση στο μάθημα των Γερμανικών
Οι μαθητές/τριες των τάξεων γ΄ γυμνασίου και Β΄ Λυκείου δημιούργησαν στο πλαίσιο του μαθήματος των Γερμανικών βίντεο ψηφιακής αφήγησης με θέμα τις καλοκαιρινές διακοπές.
Τα βίντεο μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://drive.google.com/file/d/1jzlkVP662w9kOjXq6W6JmiYC40tT8cSL/view?usp=sharing
Διδάσκουσα: Δέσποινα Χατζηβασιλειάδου
Εργασίες μαθητών/τριών της Α’ Γυμνασίου ΠΣΠΘ στο μάθημα της Τεχνολογίας
Ο διδάσκων Κωνσταντίνος Φράγκατζης στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς παρείχε στους/στις μαθητές/τριες ερεθίσματα, έδωσε παραδείγματα, καθοδήγησε, συμβούλεψε, παρότρυνε, συντόνισε, βοήθησε και αξιολόγησε τις εργασίες τους. Στόχος ήταν οι μαθητές/τριες να κατακτήσουν δεξιότητες στη διαχείριση της πληροφορίας, τεχνικές δεξιότητες που αφορούν στη χρήση εργαλείων, μηχανημάτων και υλικών, καθώς και τεχνικών κατασκευής, κοινωνικές δεξιότητες εργαζόμενοι/ες σε ομάδας, συνεργαζόμενοι/ες εποικοδομητικά και επικοινωνώντας ουσιαστικά ώστε να εκπονήσουν τις εργασίες τους και να τις παρουσιάσουν στην ολομέλεια της τάξης. Τα αποτελέσματα αυτής της διδακτικής και μαθησιακής πορείας μπορείτε να δείτε ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.artsteps.com/view/6285e78099fb07ca282e1703/?currentUser
Διδάσκων: Κωνσταντίνος Φράγκατζης
Διαβάστε Περισσότερα
Ιούν 12, 2022 | Ανακοινώσεις Γυμνάσιο, Λύκειο, Γενικές Ανακοινώσεις, Προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων (Γυμνάσιο-Λύκειο), ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ Ανακοινώσεις
Πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων
“Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο: Δημοτικά τραγούδια έτσι όπως δεν τα ’χετε ξανακούσει” (Πολιτιστικό πρόγραμμα)
Στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος η β’ τάξη του Γυμνασίου δημιούργησε μια σπονδυλωτή ραδιοφωνική εκπομπή, η οποία μεταδόθηκε από το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο European School Radio την Κυριακή 10 Απριλίου 2022, ώρα 17:00 – 17:30 και σε επανάληψη την Κυριακή 8 Μαΐου 2022, ώρα 17:00 – 17:30. Περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες διασκευές των δημοτικών μας τραγουδιών «Κάτω στου βάλτου τα χωριά», «Χελιδονάκι θα γενώ», «Σαράντα παλληκάρια» και «Νεραντζούλα», που προβάλλουν τη σημασία και τη διαχρονικότητα της ελληνικής μουσικής παράδοσης.
Υπερσύνδεσμος ανάρτησης υλικού: http://www.nano-micro.gr/omilos/?p=3289
Συντονίστρια του προγράμματος: Μαρία Πατιώ, μουσικός
Μέλη της παιδαγωγικής ομάδας: Αλεξάνδρα Μαυρίδου, φιλόλογος & Ελένη Ρώσσιου, πληροφορικής-μαθηματικών
Προγράμματα και καινοτόμες δράσεις
Θαλασσογραφίες
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της α΄ γυμνασίου συμμετέχουν στην ψηφιακή δράση του ΑΜΘ «θαλασσογραφίες» https://www.amth.gr/news/thalassografies με σαρανταοκτώ (48) έργα.
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας δημιούργησαν κείμενα (ποικίλα κειμενικά είδη: γράμμα, σύντομο διήγημα, ημερολόγιο, κόμικς, παραμύθι, επεισόδιο από τηλεοπτική εκπομπή, συνέντευξη, αγγελία, διαφήμιση, συνταγή, ζωγραφιές, ψηφιακές εικόνες κ.ά.) εμπνευσμένα από τον κόσμο της Θάλασσας και της Τέχνης.
Τα έργα έχουν αναρτηθεί στην ψηφιακή έκθεση του μουσείου https://www.facebook.com/archaeologicalmuseumofthessaloniki/photos/pcb.4525015380933910/4524868467615268
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Δέσποινα Τακετζίδου
Πρόγραμμα Adopt a Ship
Συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Adopt a Ship” (περισσότερα ΕΔΩ) τα παιδιά της α΄ γυμνασίου και οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί παρακολουθήσαμε ως στεριανοί ναύτες τα ταξίδια του υιοθετημένου πλοίου τύπου Bulk Carrier CARGANTOUA (περισσότερα ΕΔΩ).
Μέσα από την αλληλογραφία μας με τον καπετάνιο (περισσότερα ΕΔΩ) καθώς και ποικίλες δράσεις προσεγγίσαμε διαθεματικά τις έννοιες θάλασσα, ταξίδι, ναυτική ζωή.
Θέματά μας:
- Ποιήματα για τη θάλασσα (περισσότερα ΕΔΩ)
- Τρόποι προσανατολισμού και αστερισμοί στην Οδύσσεια (περισσότερα ΕΔΩ)
- Πολεμικά και εμπορικά πλοία της αρχαίας Ελλάδας (περισσότερα ΕΔΩ)
- Σώστε τις θάλασσες – Θαλασσινοί ήρωες εν δράσει (περισσότερα ΕΔΩ)
- Εικαστικές δημιουργίες (περισσότερα ΕΔΩ)
- Παιχνίδια με τα κείμενα:
- Το καράβι των λέξεων ταξιδεύει (περισσότερα ΕΔΩ)
- Θαλασσινοί διάλογοι (περισσότερα ΕΔΩ)
- Συν-οικοδόμηση κειμένου: θα ήθελα να γίνω ναυτικός. Ενδεικτικά ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί: Φίλιππος Κουτσάκας, Αλεξάνδρα Μυλωνά, Μαρία Παλιαχάνη, Δέσποινα Τακετζίδου
Πρόγραμμα Διεθνούς Αμνηστίας “Εγώ κι εσύ μαζί”
Το πρόγραμμα «Εγώ κι εσύ μαζί» συνδιοργανώνεται από τη Διεθνή Αμνηστία-Ελληνικό Τμήμα και το γραφείο Αγωγής Υγείας της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Σκοπός του είναι αφενός η προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του παιδιού, εστιάζοντας στη διαφορετικότητα, το προσφυγικό ζήτημα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ισότητα φύλων, την προσβασιμότητα και αφετέρου μέσα από τις προτεινόμενες βιωματικές και εκπαιδευτικές δράσεις η καλλιέργεια της κουλτούρας της ευαισθητοποίησης και του σεβασμού της διαφορετικότητας και της ανάγκης διαμόρφωσης μίας κοινωνίας ίσων και ελεύθερων πολιτών.
Αφίσα της δράσης μπορείτε να βρείτε και στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://drive.google.com/file/d/1CwVSDMWhN1kpnftaeez4YIMZJBU6-jYh/view?usp=sharing
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Κορίνα Μαλιαρά, Κερασένια Παπαλεξίου, Δέσποινα Χατζηβασιλειάδου
Καινοτόμο Πρόγραμμα “Άλλος Αέρας 2.0”
Συνεργασία Νηπιαγωγείου – Δημοτικού & ΣΕΠΕΗΥ Γυμνασίου/Λυκείου με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Πληροφορικής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ
Τοποθετήθηκαν μετρητές ποιότητας αέρα σε 7 αίθουσες του σχολείου για το Διοξείδιο του Άνθρακα (CO2) και τα αιωρούμενα σωματίδια. Μαθητές/τριες των τάξεων αυτών κατέγραφαν τις συνθήκες που επικρατούσαν ανά ώρα σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια των μετρήσεων. Είναι η πρώτη επιστημονική διερεύνηση της ποιότητας αέρα σε σχολική αίθουσα στην Ελλάδα. και αποτελέσματα της είναι υπό δημοσίευση.
Περισσότερα εδώ: Παρουσίαση Άλλος Αέρας 2.0
Πιλοτική Εφαρμογή Πληροφορικού Γραμματισμού στο Νηπιαγωγείο
Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε πιλοτικά ένα ανοιχτό μικρο-πρόγραμμα σπουδών πληροφορικού γραμματισμού για τους μαθητές του Νηπιαγωγείου του ΠΣΠΘ
Το πρόγραμμα σπουδών
- εστιάζει σε Αξίες και Στάσεις (συνεργασία, βοήθεια, ανοιχτότητα, ελευθερία, ορθή χρήση του υπολογιστή)
- προετοιμάζει τους/τις μικρούς/ες μαθητές/τριεςγια την πρωτοβάθμια (καλλιέργεια δεξιοτήτων χρήσης ΗΥ)
- χρησιμοποιεί εργαλεία Ανοιχτών Τεχνολογιών (Raspberry Pi 400, Raspbian OS Linux, G-Compris)
Συντονιστές Εκπαιδευτικοι: Φίλιππος Κουτσάκας, Μανώλης Κοσμίδης, Σταυρούλα Μαστοροδήμου, Φοιτητές Πληροφορικής ΑΠΘ (Πρακτική Άσκηση): Γιώργος Τσαμπατζίδης, Ειρήνη Τσατσούλα
Περισσότερα εδώ: Παρουσίαση ICT-pre
Δεκαήμερο Εκπαιδευτικών Μεντόρων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση
Οι μαθητές /τριες της Β΄ και Γ΄Λυκείου του ΠΣΠΘ παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά με τις ερωτήσεις τους στο “Δεκαήμερο Εκπαιδευτικών Μεντόρων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για μαθητές και μαθήτριες Β΄ & Γ΄ Λυκείου” που υλοποιήθηκε από 4/4/2022 έως και 15/4/2022 εξ αποστάσεως.
Η δράση του δεκαήμερου οργανώθηκε από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης εν όψη του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Ο Ακαδημαϊκός κατά τη διάρκεια της εικονικής συνάντησης, ενημέρωσε και απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών για το αντικείμενο σπουδών του τμήματος που διδάσκει, για τις δυνατότητες επιστημονικής και επαγγελματικής εξέλιξης των σπουδαστών, καθώς και για την προσωπική του ακαδημαϊκή-επαγγελματική πορεία. Σκοπός της συνάντησης ήταν ο Ακαδημαϊκός να λειτουργήσει ως Εκπαιδευτικός Μέντορας για τους μαθητές/τριες, να τους εμπνεύσει με την προσωπική του εξέλιξη και να τους επηρεάσει θετικά για τις προσωπικές και επαγγελματικές επιλογές τους. Η παρουσίαση του αντικειμένου σπουδών των Σχολών-Τμημάτων περιλάμβανε πληροφορίες από τον οδηγό σπουδών, όπως τα μαθήματα, τα προγράμματα Erasmus, τα μεταπτυχιακά-διδακτορικά και κυρίως τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, καθώς και άλλες δραστηριότητες, διακρίσεις και διευκολύνσεις του Ιδρύματος προς τους φοιτητές του. Με δεδομένο ότι δρομολογούνται αλλαγές της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τόσο για τη φετινή Γ` Λυκείου, όσο και για την προετοιμασία της φετινής Β` Λυκείου, κρίνεται απαραίτητη η συμβολή και η συνεργασία όλων των φορέων στην ενίσχυση της αυτογνωσίας του μαθητή/τριας, ώστε στο τέλος της Γ` Λυκείου να συμπληρώσει υπεύθυνα το Μηχανογραφικό Δελτίο και στο τέλος της Β` Λυκείου να επιλέξει υπεύθυνα Ομάδα Προσανατολισμού.
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Λουκία Πετροτσάτου, Μαθηματικός
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα The Tipping Point
Με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα, το σχολείο μας έγινε μέλος ενός δικτύου που προωθεί την καινοτομία και τη σύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας με την αγορά εργασίας και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα οι μαθητές/τριες καλλιεργούν σημαντικές δεξιότητες (π.χ. κριτική σκέψη, επικοινωνιακές/ κοινωνικές δεξιότητες), ενισχύοντας την προσπάθεια τους να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντα και τις επιλογές τους. Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές/τριες να ενημερωθούν για σπουδές και επαγγέλματα του ενδιαφέροντός τους, ώστε να λάβουν πιο συνειδητά αποφάσεις για τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά τους βήματα. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη χρήση της ασφαλούς και δομημένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας “100mentors” (Πλατφόρμα). Μέσω ομαδικών τηλεδιασκέψεων που προγραμμάτισαν και συντόνισαν οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, οι μαθητές/τριες είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με ανθρώπους-πρότυπα (Μέντορες) από πανεπιστήμια, εταιρείες και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι εκπροσωπούν διαφορετικούς τομείς, επιστήμες και κλάδους, και να λύσουν τις απορίες τους.
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Κορίνα Μαλιαρά, Αλεξάνδρα Μαυρίδου
Διαβάστε Περισσότερα
Recent Comments