Λύκειο/Γυμνάσιο: 2310277809 - Δημοτικό: 2310225697 - Νηπιαγωγείο: 2310267433
Επιλογή Σελίδας

H Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Δεκέμβριο του 2015 κήρυξε την 11η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών και των Κοριτσιών στην Επιστήμη, προκειμένου να προβάλει την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην επιστημονική έρευνα και τα επιτεύγματά τους στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών Η παρουσία των γυναικών σε όλους αυτούς τους τομείς είναι αποδεδειγμένα ζωτικής σημασίας. Παρ ‘όλα αυτά παραμένουν τραγικά υποεκπροσωπούμενες, καθώς τα φυλετικά στερεότυπα, η έλλειψη ορατών προτύπων και οι μη υποστηρικτικές ή ακόμη και εχθρικές πολιτικές και περιβάλλοντα, τις αποτρέπουν ώστε να ακολουθήσουν ανάλογη σταδιοδρομία.

Το International Particle Physics Outreach Group (IPPOG), για να τιμήσει την Ημέρα αυτή, σε συνεργασία με το Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το Ε.Κ.Φ.Ε. Χανίων, την Ερευνήτρια του Πειράματος ALICE στο CERN και μέλους του IPPOG, Δρ Δέσποινα Χατζηφωτιάδου και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων (Masterclasses) για μαθήτριες Β’ Λυκείου» την Παρασκευή 10/2/2023.

 

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πέντε (5) μαθήτριες της Β΄Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΠΣΠΘ). Συγκεκριμένα οι μαθήτριες Ιεροπούλου Ραχήλ, Καλαϊτζίδου Μαργαρίτα,, Κοντονικολάου Άννα – Μαρία, Κοντονικολάου Νικολέτα και Κουρεμένου Σταυρούλα στη διάρκεια της ημερίδας παρακολούθησαν με ενδιαφέρον ομιλίες από διακεκριμένες ερευνήτριες του CERN αναφορικά με το πείραμα ALICE-βαρέων ιόντων στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων του CERN, πραγματοποίησαν εικονική επίσκεψη στον επιταχυντή και συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε workshop ανάλυσης πειραματικών δεδομένων από το πείραμα ALICE για την αναζήτηση στοιχειωδών σωματιδίων. Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη με επιστήμονες από ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια της Γερμανίας και της Νότιας Αφρικής.

Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων (Masterclasses) για μαθήτριες της Β’ Λυκείου στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Γυναικών και Κοριτσιών στις Επιστήμες – 10/2/2023

 

 

Τέτοιες δράσεις και εκδηλώσεις στοχεύουν στην αντιμετώπιση των παρανοήσεων σχετικά με τις ικανότητες των κοριτσιών και επιδιώκουν να αλλάξουν την κουλτούρα του χώρου εργασίας, έτσι ώστε τα κορίτσια που ονειρεύονται να γίνουν επιστήμονες, μηχανικοί και μαθηματικοί να μπορούν να απολαύσουν την επαγγελματική σταδιοδρομία τους σε αυτούς τους τομείς. Το ΠΣΠΘ επιθυμεί να διασφαλίσει ότι οι μαθήτριές μας θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, να μεγαλώσουν τη δύναμή τους και να συμβάλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους και ως εκ τούτου συστηματικά στηρίζει και προωθεί ανάλογες ενέργειες και πρωτοβουλίες.