Λύκειο/Γυμνάσιο: 2310277809 - Δημοτικό: 2310225697 - Νηπιαγωγείο: 2310267433
Επιλογή Σελίδας

Η πρώτη ιστορικά τεκμηριωμένη μέτρηση της περιφέρειας της Γης με γεωμετρικό τρόπο αποδίδεται στον Ερατοσθένη τον Κυρηναίο, μαθηματικό, αστρονόμο και φιλόσοφο, και πραγματοποιήθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Οι υπολογισμοί του Ερατοσθένη έφτασαν αρκετά κοντά στην πραγματική τιμή που έχουμε σήμερα. Χρησιμοποίησε ως μόνα εργαλεία μια ράβδο, «βηματιστές» της εποχής για τη μέτρηση αποστάσεων, βασικές αρχές της τριγωνομετρίας και καθαρή/ορθή σκέψη. Οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια αποτελούν ιδανικές ημερομηνίες για την πραγματοποίηση του ιστορικού αυτού πειράματος.

 

         

 

Έτσι στις 20 Μαρτίου 2023, ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, κατά την οποία ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας, επαναλήφθηκε στην αυλή του Γυμνασίου – Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΠΣΠΘ) το διάσημο πείραμα του Ερατοσθένη. Στο πλαίσιο της σχετικής Δράσης της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) οι μαθητές/τριες της α΄ και β΄ Γυμνασίου ΠΣΠΘ υπολόγισαν την περίμετρο της Γης με χρήση μετροταινίας και ορθοστάτη αλλά και με εργαλεία STEM (anduino και  αισθητήρα απόστασης)  συγκρίνοντας τις υπολογιστικές μεθόδους. Υπεύθυνες  καθηγήτριες: Σαπφώ Φωτιάδου και Αλεξάνδρα Νικολαΐδου, Φυσικοί, ΠΕ04.01

 

Όπως επισημαίνει η ΠΑΝΕΚΦΕ, αν και η δραστηριότητα της υλοποίησης του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη είναι ιδιαίτερα απλή, ταυτόχρονα είναι και ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι κατορθώνει να οδηγεί στη διαπιστωμένη γνώση και αποδοχή της αξίας των Θετικών Επιστημών για την κατανόηση του σύμπαντος κόσμου και να προσελκύει αβίαστα το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών.