Λύκειο/Γυμνάσιο: 2310277809 - Δημοτικό: 2310225697 - Νηπιαγωγείο: 2310267433
Επιλογή Σελίδας

Η θεατρική μας παράσταση βασίστηκε σε επικαιροποιημένες  τεχνικές του σωματικού θεάτρου, του θεάτρου σκιών, του θεάτρου της σιλουέτας και  κυρίως του θεάτρου της επινόησης. Με τις παραπάνω τεχνικές προωθείται η συλλογική δραστηριότητα μιας καλλιτεχνικής ομάδας που ασχολείται με τη δημιουργία  του θεατρικού κειμένου και της παράστασης μέσα από τον πειραματισμό και τον αυτοσχεδιασμό .Οι  προσεγγίσεις εστιάζουν στη διαδικασία . Ο σκοπός δεν είναι μόνο καλλιτεχνικός αλλά και εκπαιδευτικός και κατ ΄επέκταση  κοινωνικός .Το κείμενο καθώς και η μορφή της παράστασης  προκύπτει μέσα από τη συλλογική εργασία της ομάδας έχοντας ως σημείο εκκίνησης τον αυτοσχεδιασμό, λεκτικό και σωματικό. Η  διαδικασία  εμπλέκει την έρευνα και τον πειραματισμό.

Όσον αφορά το σωματικό θέατρο και το θέατρο σκιών οι μαθητές μας πειραματίστηκαν με το  σώμα, τη σχέση με το αντικείμενο, με τη σκιά του, το περιβάλλον, την δυναμική και την προοπτική του, τις διαστάσεις. Στην παράσταση χρησιμοποιήθηκαν- στην λογική της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης υλικού – παλιά επιδιαφανοσκόπια που βρήκαμε στις αποθήκες του σχολείου και εξυπηρετούσαν τους πειραματισμούς με το φως και τη σκιά.

Στην παράσταση αξιοποιήθηκαν όλες οι τεχνικές και τα εργαλεία με τα οποία ήρθαν σε επαφή τα παιδιά  κατά τη διδασκαλία του Ομίλου “Λόγου και Τέχνης” που πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα.

Το καλλιτεχνικό δημιούργημα ήταν μια σύγχρονη θεατρική  πρόταση- παράσταση την οποία παρακολούθησαν οι γονείς και με τον τρόπο αυτό έγιναν θεατές στην θεατρική και μαθησιακή πορεία των παιδιών τους, αντιλήφθηκαν τα θέματα που συζητήθηκαν, τις μεθόδους που αξιοποιήθηκαν, την ομαδικότητα που καλλιεργήθηκε, την πορεία της ατομικής εξέλιξης και την ανάπτυξη της συλλογικής συνείδησης.

Το θέμα της παράστασης βασίστηκε στο παραμύθι της Πετροσούπας, το οποίο διασκευάσαμε και εμπλουτίσαμε με δικά μας κείμενα ,αλλά και ποιητικό λόγο του Γ.Ρίτσου. Τρεις σοφοί της Ανατολής ψάχνουν να βρούνε την ευτυχία και από τι αυτή φτιάχνεται. Στο δρόμο τους συναντούν μια όμορφη πόλη στολισμένη καθώς πλησιάζουν Χριστούγεννα. Αποφασίζουν να χτυπήσουν τις πόρτες των σπιτιών και να ρωτήσουν τους ανθρώπους, αν ξέρουν από τι φτιάχνεται η ευτυχία. Οι κάτοικοι όμως, είναι φοβισμένοι καθώς πρόσφατα υπέφεραν από πλημμύρες, πανδημίες και έναν φρικτό πόλεμο. Έχουν κλείσει τις πόρτες και τις καρδιές τους με πέτρες. Τα παιδιά θα βοηθήσουν τους σοφούς και όλοι μαζί θα φτιάξουν μια νόστιμη Πετρόσουπα . Χρόνια Πολλά!

Η Πετρόσουπα παρουσιάστηκε την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου  του 2023 στα πλαίσια του Χριστουγεννιάτικου Παζαριού που οργάνωσε ο Συλλόγος Γονέων και Κηδεμόνων του ΠΣΠΘ.