Λύκειο/Γυμνάσιο: 2310277809 - Δημοτικό: 2310225697 - Νηπιαγωγείο: 2310267433
Επιλογή Σελίδας

Την Τρίτη 25 Απριλίου 2023 οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί  του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  του Πρότυπου ΓΕΛ Βαρβακείου Σχολής και του 1ου Πρότυπου ΓΕΛ Χαλκίδας, συναντήθηκαν διαδικτυακά και  παρουσίασαν τις εργασίες που ετοίμασαν στo πλαίσιο της διασχολικής δράσης με τίτλο «Τα στερεά σχήματα στον … δρόμο μας, στην…καθημερινότητά μας! Ας τα εντοπίσουμε και ας τα μελετήσουμε…»

Οι μαθητές/τριες του Β2 Λυκείου του ΠΣΠΘ παρουσίασαν εργασίες με τίτλο «Όταν ο Πλάτωνας συναντά τα στερεά». Μέσω των δικών τους εργασιών παρουσιάστηκε η διαλεκτική σχέση των Μαθηματικών και της Φιλοσοφίας και η συνομιλία τους με την Επιστήμη και την Τέχνη.

Παρουσιάστηκαν τέσσερις κατηγορίες εργασιών.

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει χειροποίητες κατασκευές με τη βοήθεια αναπτυγμάτων, ψηφιακές κατασκευές με τη βοήθεια 3D εκτυπωτή και πέντε αυτοκόλλητα, για τη διαδικασία δημιουργίας των οποίων χρησιμοποιήθηκε πρόγραμμα digital art. Τα τελευταία αποδίδουν τα πέντε πλατωνικά στερεά προκειμένου το καθένα από αυτά να αντιστοιχεί στο δομικό στοιχείο που συμβολίζει.

Η δεύτερη κατηγορία με άξονα τη μουσική οδήγησε στη δημιουργία πρωτότυπου μουσικού θέματος και συνακόλουθα στην παραγωγή ψηφιακής αφήγησης με τον τίτλο «Η διακριτική σχέση της Μουσικής με τα Πλατωνικά Στερεά».

Με άξονα την αρχιτεκτονική και γλυπτική η τρίτη κατηγορία εστιάζει σε  σύγχρονες αρχιτεκτονικές κατασκευές και γλυπτά που εμπνέονται από τα πλατωνικά στερεά.

Τέλος, η τέταρτη κατηγορία με άξονα το θέατρο και τον κινηματογράφο παρουσιάζει έναν πολυδιάστατο κινηματογραφικό  χαρακτήρα, «διάνοια» στα μαθηματικά, ενώ ο τέταρτος τοίχος και το σπάσιμο της νοητής επιφάνειας που οριοθετεί τη δράση σηματοδοτούν τη μέθεξη του δραματικού» κόσμου των κινηματογραφικών-θεατρικών ηρώων με τον «πραγματικό» κόσμο του κοινού.

Παρουσίαση της εργασίας εδώ

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Λουκία Πετροτσάτου (Μαθηματικός), Δέσποινα Τακετζίδου (Φιλόλογος) και Μαρία Πατιώ (Μουσικός).