Λύκειο/Γυμνάσιο: 2310277809 - Δημοτικό: 2310225697 - Νηπιαγωγείο: 2310267433
Επιλογή Σελίδας

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 στις 19.30 μμ στην αίθουσα τελετών του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής στον Μανόλη Αναγνωστάκη, απόφοιτο 1942 του σχολείου μας. Όσοι/ες συγκινούμαστε από τα ποιήματά του, θα έχουμε την ευκαιρία στο πλαίσιο της εκδήλωσης όχι μόνο να τον τιμήσουμε ως ποιητή, αλλά περισσότερο να τον γνωρίσουμε ως μαθητή και απόφοιτο αυτού του σχολείου.

Στη διοργάνωση και πραγματοποίηση της εκδήλωσης συμβάλλουν οι μαθήτριες και μαθητές της Α΄ Λυκείου του ΠΣΠΘ Ανδριάνα Κύρινα, Ειρήνη Λειβαδιώτη, Μαρίλια Λυκοκώστα, Λουκία Μουντουρλή, Σωτήρης Πάσχος, Ιωάννης Σιναπίδης, οι καθηγήτριες κκ Αλεξάνδρα Μαυρίδου και Μαρία Πατιώ, η Διεύθυνση, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και ο Σύλλογος Αποφοίτων ΠΣΠΘ. Ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία και την πολύτιμη βοήθειά τους τον απόφοιτο του Πειραματικού και συμμαθητή του Αναγνωστάκη κ. Νίκο Βασιλακάκη, τον φίλο του ποιητή Μίλτο Πολυβίου, τον καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ Μιχάλη Μπακογιάννη και τις φιλολόγους, κκ Ελένη Κατσαβέλη και Virginia Rech.

Άραγε τα ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη είναι επίκαιρα και για τους/τις νέους/ες της εποχής μας; Ή μήπως επειδή
γράφτηκαν πριν από τόσα χρόνια δεν αγγίζουν τη νεολαία; Τι θα είχαν να πουν οι ίδιοι οι νέοι του σήμερα για τα ποιήματα
του Αναγνωστάκη; Τι σκέφτονται και τι νιώθουν, καθώς τα διαβάζουν;
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η κ. Αλεξάνδρα Μαυρίδου, Φιλόλογος και υποδιευθύντρια του Γυμνασίου – Λυκείου ΠΣΠΘ: “Ως απάντηση σε κάθε είδους αποσιωπήσεις των καιρών η ποίηση του Αναγνωστάκη μαθαίνει στα παιδιά να μιλούν, να παίρνουν θέση, να αποκαλύπτουν και να αποκαλύπτονται. Πόσο σπουδαίο τούτο το μάθημα!”

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

1. Η φωνή του ποιητή.

2. Ο συμμαθητής, στο Πειραματικό, του Μ. Αναγνωστάκη, δικηγόρος Νίκος Βασιλακάκης συζητά με τον αρχιτέκτονα και στενό φίλο του ποιητή, Μιλτιάδη Πολυβίου.

3. Εκφραστική ανάγνωση ποιημάτων του Μ. Αναγνωστάκη από μαθήτριες και μαθητές του σχολείου (επιλογή-καθοδήγηση κ. Αλ. Μαυρίδου, Φιλόλογος, Υποδιευθύντρια ΠΣΠΘ).

4. Ο καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας στο ΑΠΘ Μιχάλης Μπακογιάννης συνομιλεί με τις φιλολόγους Ελένη Κατσαβέλη, διδάκτορα νεοελληνικής φιλολογίας, και Virginia Rech, φοιτήτρια ελληνικής φιλολογίας στο ΑΠΘ και μεταφράστρια αγγλικών και ισπανικών κειμένων.

5. Μαθητές και μαθήτριες τραγουδούν μελοποιημένα ποιήματα του Μ. Αναγνωστάκη, με διευθύντρια χορωδίας την καθηγήτρια μουσικής του ΠΣΠΘ Μ. Πατιώ.