Λύκειο/Γυμνάσιο: 2310277809 - Δημοτικό: 2310225697 - Νηπιαγωγείο: 2310267433
Επιλογή Σελίδας

Κατά το σχολικό έτος 2017-18 η εκπαιδευτικός του Δημοτικού του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Στυλιανή Σιούλη (ΠΕ70 &ΠΕ02), επιλέχθηκε να παρακολουθήσει το διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο «ESAroboticsandautomation» στο e-TechnologyLab, ESEC–Galaxia του Βελγίου. Ο στόχος του προγράμματος ήταν οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικοί να βιώσουν μια υψηλής ποιότητας STEAM εμπειρία μάθησης  και στη συνέχεια να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση και την εμπειρία τους στο πλαίσιο της σχολικής αίθουσας. Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης οι εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με την εκπαιδευτική ρομποτική (LegoWeDo 2.0, RaspberryPi – AstroPi), με τη γλώσσα προγραμματισμού Pythonκαι Scratch καθώς και με την εκπαίδευση αστροναυτών (προσομοιώσεις, προκλήσεις και σχεδιασμός μηχανικής).

Οι μαθητές του ΠΣΠΘ στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία

Περισσότερες φωτογραφίες θα βρείτε ΕΔΩ

Αξιοποιώντας κατά το τρέχον σχολικό έτος 2018-19 την προσκτηθείσα γνώση και τη παρασχόμενη δυνατότητα του EuroSpaceCenter να συμμετάσχουν οι μαθητές/τριες σχολείων σε πρόγραμμα εκπαίδευσης αστροναυτών, πραγματοποιήθηκε τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Στ’ τάξης δημοτικού στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστήματος που εδρεύει στο Βέλγιο (18 Ιανουαρίου 2019 – 21 Ιανουαρίου 2019). Στην εκδρομή συμμετείχαν 16 μαθητές/τριες και συνοδοί εκπαιδευτικοί ορίστηκαν η κ. Στυλιανή Σιούλη (εκπαιδευτικός της Στ’ τάξης) και ο κ. Ευστράτιος Γκόγκολας (εκπαιδευτικός της Ε’ τάξης).

Σκοπός της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν η σύνδεση των φυσικών επιστημών και των  STEM με την καθημερινή ζωή, η έκθεση των μαθητών/τριων σε αρχές μηχανικής, η εφαρμογή τους και η προσφερόμενη αξία τους μέσα από μία πληθώρα βιωματικών εμπειριών. Απώτερος στόχος η εξοικείωση τους με την αγγλική γλώσσα και η ενδεχόμενη και προσδοκώμενη αύξηση του ενδιαφέροντός των  για επαγγέλματα STEM μέσω της αύξησης των δεξιοτήτων τους.

Οι μαθητές/τριες έλαβαν μέρος στις εξής επιμέρους δραστηριότητες, οι οποίες διενεργήθηκαν στην αγγλική γλώσσα:

Rocket workshop

Τα παιδιά κατασκεύασαν τον δικό τους προσωπικό πύραυλο και τον απογείωσαν! Πριν από την έναρξη της δραστηριότητας οι μαθητές/τριες ήρθαν σε επαφή με τα βασικά στοιχεία της διαστημικής μηχανικής. Έγινε λόγος για το σύστημα πρόωσης των πυραύλων, τη σταθερότητα κατά την πτήση, την επίτευξη ταχύτητας και επιτάχυνσης κ.α.

Multi-axischair

Οι μαθητές/τριες ήρθαν σε επαφή με ένα σύστημα τριών επιπέδων εξομοίωσης και προσομοίωσης του αποπροσανατολισμού που εμφανίζεται σε μια διαστημική κάψουλα. Η καρέκλα πολλαπλών αξόνων αποτελεί μέρος της βασικής εκπαίδευσης των εκκολαπτόμενων αστροναυτών.

Moonwalk and Marswalk XP chairs

Οι μαθητές/τριες περπάτησαν στην επιφάνεια της Σελήνης και του Άρη σε συνθήκες προσομοίωσης της βαρύτητας των δύο πλανητών, ενώ ταυτοχρόνως με την αξιοποίηση της μάσκας εικονικής πραγματικότητας επήλθε πλήρης εμβύθιση.

Rotating chair

Πρόκειται για έναν εξομοιωτή, ο οποίος ενεργοποιεί έναν μόνο άξονα, για να αναπαράξει την αίσθηση του ιλίγγου. Η περιστρεφόμενη καρέκλα εκπαιδεύει τους αστροναύτες και εν την προκειμένη περίπτωση τους μαθητές/τριες, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το σύνδρομο της διαστημικής αδιαθεσίας.

A planetarium session

Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν μια ταινία για το διάστημα σε έναν κατάλληλα προσαρμοσμένο ημισφαιρικό θόλο. Σε αυτήν τη δραστηριότητα εξερεύνησαν τα μυστικά του ουρανού, τα νεφελώματα, τα αστέρια και τους γαλαξίες.

Zero gravity wall

Στον τοίχο μηδενικής βαρύτητας, οι μαθητές/τριες ως εκπαιδευόμενοι αστροναύτες/τισσες κλήθηκαν να επιδιορθώσουν μία βλάβη στη μηχανή του αεροσκάφους και να το θέσουν ξανά σε λειτουργία. Το βάρος των μαθητών/τριων εξισορροπήθηκε έτσι, ώστε να είναι ουδέτερα ισορροπημένοι και να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν απρόσκοπτα.

Deep space maneuver

Οι μαθητές/τριες προσπάθησαν να χειριστούν ένα διαστημικό όχημα στον αέρα δίνοντας του χειροκίνητα εντολές με στόχο να ολοκληρώσουν την αποστολή που τους είχε ανατεθεί.

Solar System

Οι μαθητές/τριες εξερεύνησαν το υπαίθριο πάρκο του ηλιακού μας συστήματος και κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις ενός κατάλληλα διαμορφωμένου quiz. Οι ερωτήσεις και απαντήσεις μπορούσαν να αναζητηθούν κατά την διέλευση τους μέσα στο υπαίθριο πάρκο των πλανητών.

Spaceshow 5Dcinemasession

Οι μαθητές/τριες επιβιβάστηκαν στον προσομοιωτή 5D και αποτέλεσαν το πλήρωμα του Apollo 11 που απογειώθηκε για τη Σελήνη. Απόλαυσαν την προσγείωση στη Σελήνης το 1969 χάρη στα ειδικά εφέ, τα κινούμενα καθίσματα και την 3D ταινία που κατέστησαν αυτήν την 5D εμπειρία εκπληκτική!