Λύκειο/Γυμνάσιο: 2310277809 - Δημοτικό: 2310225697 - Νηπιαγωγείο: 2310267433
Επιλογή Σελίδας

Ντοκιμαντέρ

  • Δημοτική Τηλεόραση: Η Θεσσαλονίκη πάει σχολείο, 2017 (Πειραματικό Σχολείο, Β΄Αρρένων, Α΄Θηλέων) https://vimeo.com/221458233
  • ΕΡΤ3 : Πειραματικό Σχολείο τότε και σήμερα (παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και σε φεστιβάλ του εξωτερικού) 2012 .
  • ΕΡΤ3: Τα παιδιά είναι εντάξει: εκπομπή για το πρόγραμμα της Αντιγόνης (ετοιμάζεται)

 

Ιστοσελίδες

  • Πιλοτικές εφαρμογές και καινοτόμες δράσεις: Δημιουργική Γραφή http://a2gymnasiou.blogspot.gr/ Εδώ περιέχεται το Πιλοτικό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής (Το ΠΣΠΘ το εφάρμοσε πρώτο πανελλαδικά – και τώρα έχει ενταχθεί στη διδασκαλία)
  • Πιλοτικό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής https://sites.google.com/site/symmathetes2t/home (η πρώτη εφαρμογή πανελλαδικά)
  • Ψηφιακό αποθετήριο φιλολογικών μαθημάτωνhttp://arc5ive.blogspot.gr/ (Ηλιοπούλου, Καραλίδου, Κούντη, Μαυρίδου, Νικολαΐδου)
  • Antigone overseashttps://antoverseas.wordpress.com/ (η ιστοσελίδα είναι κλειδωμένη, διότι δεν έχουν τελειώσει οι αναρτήσεις των εργασιών)
  • Πολιτιστικό Πρόγραμμα Λογοτεχνία και Δημιουργική Γραφή http://dimgrafi.blogspot.gr/p/2013-14.html

 

Εκδοτική Δραστηριότητα Ομίλου Δημιουργικής Γραφής 2013-2015


2014 – 2015


Οι μαθητές/-τριες του Ομίλου (2014 – 2015), συνέθεσαν, με την επιμέλεια των διδασκόντων κ.κ. Ηλιοπούλου Κωνσταντίνας, Κούντη Μαρίας, Μαυρίδου Αλεξάνδρας και Ρουβά Γεώργιου, εξωτερικού συνεργάτη του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής, και την επιστασία της Σοφίας Νικολαΐδου, υπεύθυνης του Ομίλου,  Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων με έργα τους, αλλά και εισαγωγή, συγγραφικά σχόλια και επίμετρο. Το Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων παρουσιάστηκε την Τρίτη 5 Απριλίου 2016 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, σε μια πολυπληθή εκδήλωση όπου οι μικροί/-ές μαθητές/-τριες παρουσίασαν τα κείμενά τους στο αναγνωστικό κοινό.


2013 – 2014


Οι μαθητές/-τριες του Ομίλου (2013 – 2014), συνέθεσαν, με την επιμέλεια του Γεωργίου Ρουβά, εξωτερικού συνεργάτη του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής, και την επιστασία της Σοφίας Νικολαΐδου, υπεύθυνης του Ομίλου, ανθολογία με τίτλο Ο Μαγικός Κόσμος των Comics με έργα τους, αλλά και εισαγωγή για το είδος, συγγραφικά σχόλια και επίμετρο με την οικεία βιβλιογραφία. Η ανθολογία παρουσιάστηκε την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού Μουσείου, σε μια πολυπληθή εκδήλωση όπου οι μικροί/-ές μαθητές/-τριες παρουσίασαν τα κείμενά τους στο αναγνωστικό κοινό.


2012 – 2013


Οι μαθητές/-τριες του Ομίλου (2012 – 2013), συνέθεσαν, με την επιμέλεια του Δημήτρη Δρένου, αποφοίτου του μεταπτυχιακού προγράμματος δημιουργικής γραφής του ΠΔΜ, και την επιστασία της Σοφίας Νικολαΐδου, υπεύθυνης του Ομίλου, Μικρή Ανθολογία Δημιουργικής Γραφής με διηγήματά τους, αλλά και εισαγωγή για το είδος της επιστημονικής φαντασίας, συγγραφικά σχόλια και επίμετρο με την οικεία βιβλιογραφία. Η ανθολογία παρουσιάστηκε την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014 στον Πολυχώρο Οξυγόνο των εκδόσεων Μεταίχμιο, σε μια πολυπληθή εκδήλωση όπου οι μικροί/-ές μαθητές/-τριες παρουσίασαν τα κείμενά τους στο αναγνωστικό κοινό.

Επιμέλεια : Σοφία Νικολαίδου

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Antigone Overseas, 24 μαθητές του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν στις 12 Φεβρουαρίου του 2018 τα στούντιο της ΕΡΤ3 για να βιντεοσκοπήσουν σκηνές της τραγωδίας, της Αντιγόνης του Σοφοκλή, με τη μέθοδο του green screen. Η επίσκεψη υλοποιήθηκε μετά από τη γενναιόδωρη προσφορά της ΕΡΤ3 και την ευγενική παραχώρηση των στούντιο της. Η εν λόγω δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Σχολείου μας με το Σχολείο της Νέας Υόρκης The Chapin School (http://www.chapin.edu/). Τη συνεργασία ξεκίνησε οργάνωσε και συντονίζει η Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέας και φιλόλογος στο Πειραματικό Σχολείο,  από τη μεριά των Αμερικανών συντονίζει τη δράση η Carlynn Houghton, φιλόλογος στο The Chapin School. Στην ομάδα συμμετέχουν επίσης οι φιλόλογοι του Πειραματικού Σχολείου: Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου, Φωτεινή Καραλίδου και Μαρία Κούντη.  Περισσότερα για τη συγκεκριμένη συνεργασία που αφορά στη μελέτη της Αντιγόνης του Σοφοκλή βλ. στην ιστοσελίδα  https://antoverseas.wordpress.com/ .