Λύκειο/Γυμνάσιο: 2310277809 - Δημοτικό: 2310225697 - Νηπιαγωγείο: 2310267433
Επιλογή Σελίδας

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 στις 8:30 πμ πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τελετών του σχολείου μας εορταστική εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Οι μαθητές/τριες της Β΄ τάξης του Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επέλεξαν να παρουσιάσουν και να αναδείξουν την προσφορά των φωτογράφων του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν φωτογράφοι και κινηματογραφιστές στην πρώτη γραμμή της μάχης αλλά και στην κατεχόμενη από τους κατακτητές χώρα, προκειμένου να καταγράψουν με τον φωτογραφικό φακό τους όσα συνιστούν σήμερα για εμάς εικόνες μνήμης και προβληματισμού, αποτέλεσαν τον κεντρικό ιδεολογικό άξονα των θεατρικών δρώμενων της παράστασης. Οι φωτογράφοι Γιώργος Προκοπίου, Μανώλης Μεγαλοκονόμου και Κώστας Μπαλάφας επιλέχθηκαν μεταξύ άλλων, καθώς με την προσωπική ιστορία τους και τις φωτογραφικές μαρτυρίες τους συνιστούν παράδειγμα των απλών καθημερινών ανθρώπων που μάχονται με τα μέσα που διαθέτουν για την πατρίδα τους και το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας.

Λίγο μετά την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου το Γενικό Επιτελείο Στρατού με ανακοινώσεις του ζητούσε για εθελοντική κατάταξη φωτογράφους και κινηματογραφιστές για το μέτωπο,αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της φωτοειδησεογραφίας. Μέσα στο γενικό κλίμα ενθουσιασμού που επικρατούσε τότε, πολλοί ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν άμεσα. Ανάμεσά τους και ο Σμυρνιός ζωγράφος Γιώργος Προκοπίου, που είχε έρθει πρόσφυγας μετά το 1922. Σε προχωρημένη πια ηλικία και πάσχοντας από άσθμα και βρογχίτιδα, επιδιώκει με κάθε τρόπο να πάει στο μέτωπο και τελικά το πετυχαίνει. Πέθανε τελικά στα παγωμένα βουνά της Βόρειας Ηπείρου, στις 20 Δεκεμβρίου 1940.

Στα βουνά της Πίνδου όλα τα αδέλφια Μεγαλοκονόμου (Κωνσταντίνος, Μανώλης και Χαράλαμπος) κατέγραψαν με το φωτογραφικό φακό τους ορισμένες από τις πιο σημαντικές στιγμές του το Αλβανικού Έπους.

Ο Κώστας Μπαλάφας ενταγμένος ο ίδιος από το 1943 στο 85ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, κατέγραψε με το φακό του τον αγώνα του ηπειρώτικου λαού ενάντια στον κατακτητή, με τη συνείδηση ότι σώζει ιστορικές στιγμές για να τις μεταφέρει στις επόμενες γενιές. Με παρακινδυνευμένες ενέργειες, καθώς η φωτογράφηση ήταν απαγορευμένη την περίοδο της Κατοχής, αποτύπωσε μοναδικές ιστορικές στιγμές από τον ένοπλο αντάρτικο αγώνα του ηπειρώτικου λαού κατά των κατακτητών. αποτύπωσε τις καταστροφές των χωριών, τις ζυμώσεις για την έναρξη του ένοπλου αγώνα, τις πορείες και τις μάχες των ανταρτών, το θρήνο των μανάδων, αλλά και τις εκδηλώσεις κατά την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων.

Η παράσταση πλαισιώθηκε μουσικά με αποσπάσματα των έργων του Νίκου Κυπουργού Παρακολούθηση και Ο Αμερικάνος και του Κώστα Βόμβολου Νανούρισμα.

Την αφίσα της Γιορτής σχεδίασε ο μαθητής της Β’ Λυκείου του ΠΣΠΘ Γεωργιάδης Ιορδάνης.

Επιμέλεια Κειμένων:  Παγκουρέλια Ευγενία – φιλόλογος, Φωτιάδου Σαπφώ – φυσικός
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Παγκουρέλια Ευγενία -φιλόλογος, Φωτιάδου Σαπφώ – φυσικός
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός στα Οπτικοακουστικά: Παγκουρέλια Ευγενία
Μουσική Επιμέλεια & Διδασκαλία: Πατιώ Μαρία –μουσικός

Για να δείτε το Πρόγραμμα της Γιορτής, πατήστε εδώ.