Λύκειο/Γυμνάσιο: 2310277809 - Δημοτικό: 2310225697 - Νηπιαγωγείο: 2310267433
Επιλογή Σελίδας

Τα διάφορα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά, περιβαλλοντολογικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά ως ενήλικοι πολίτες, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής των μικρών παιδιών. Ακόμη και αν οι περισσότεροι θεωρούν πως τα θέματα αυτά δεν πρέπει να απασχολούν τα νήπια, εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας το νηπιαγωγείο εντούτοις-ως το πιο σημαντικό περιβάλλον κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης μετά την οικογένεια- οφείλει να ενθαρρύνει τα νήπια να προβληματιστούν γύρω από τα σύγχρονα προβλήματα της καθημερινότητας. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές ενημερώνονται, αναπτύσσουν προβληματισμούς και καλλιεργείται η κοινωνική συνείδηση.

Στην προσπάθεια μας λοιπόν, για κοινωνική ευαισθητοποίηση αποφασίσαμε για φέτος τα Χριστούγεννα να ασχοληθούμε με ένα σύγχρονο θέμα όπως είναι ο πόλεμος και η αναζήτηση ενός ασφαλούς σπιτιού. Μιλώντας με τους μαθητές μας καταλήξαμε πως ουσιαστικά το ζητούμενο τότε και τώρα είναι ίδιο ,τα παιδιά έχουν χρειάζονται ένα ασφαλές σπίτι προκειμένου να γεννηθούν. Σήμερα δεν υπάρχει ο Ηρώδης ή οι Ρωμαίοι ,αλλά υπάρχουν τόσα πράγματα που σε κάνουν να φοβάσαι και να κλαις. Μένεις χωρίς δουλεία , χωρίς λεφτά, χωρίς σπίτι, χωρίς φίλους ,χωρίς πατρίδα..

Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη θεατρική παράσταση και να μιλήσουμε μέσα από το θέατρο για όλα αυτά. Βασιστήκαμε στο βιβλίο του Α.Παπαθεοδούλου .« Η γιαγιά, το παιδί κι ο κιθαρίστας Φουμ, Φουμ, Φουμ!.». Σκοπός της παράστασης ήταν να επικοινωνήσουμε τα όσα μάθαμε για τον κόσμο που ζούμε για τη φτώχεια, την πείνα, τον πόλεμο, την μετανάστευση. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, τα νήπια προβληματίστηκαν και αναζήτησαν λύσεις για τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις μέρες μας. Η διδακτική αυτή προσέγγιση των κοινωνικών ζητημάτων μέσα από το θέατρο, οδήγησε τα παιδιά στον κοινωνικό προβληματισμό και στην καλλιέργεια της κοινωνικής συνείδησης  μάθηση με ένα τρόπο ευχάριστο, παιγνιώδη και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε παιδιού.