Λύκειο/Γυμνάσιο: 2310277809 - Δημοτικό: 2310225697 - Νηπιαγωγείο: 2310267433
Επιλογή Σελίδας

Αγαπητή Διευθύντρια, κ. Μαστοροδήμου, Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας, σας αποστέλλω περαιτέρω πληροφορίες για τη δράση της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Μαμαγαία* ‘Σχεδιασμός και υλοποίηση συμμετοχικών εργαστηρίων για την τροφή για μαθητές/τριες των τριών εκπαιδευτικών βαθμίδων’, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου ‘Food Trails’*, Horizon 2020, το οποίο υλοποιείται από το Δήμο Θεσσαλονίκης. Τίτλος: Περιγραφή δράσης ‘Σχεδιασμός και υλοποίηση συμμετοχικών εργαστηρίων για την τροφή για μαθητές/τριες των τριών εκπαιδευτικών βαθμίδων’ . Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση, η εξοικείωση και η κινητοποίηση των σχολικών κοινοτήτων για τη συμμετοχική δράση τους σχετικά με τη βιώσιμη διατροφή. Πιο συγκεκριμένα στην κατανόηση εννοιών και πρακτικών που σχετίζονται με την υγιεινή και βιώσιμη διατροφή, την αστική γεωργία και την ιδιοπαραγωγή της τροφής στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον. Από το σχολείο σας ζητούμε την ενεργή εμπλοκή ενός τμήματος, που θα συμμετέχει σε ένα εργαστήριο διάρκειας 3 σχολικών ωρών. Το εργαστήριο θα λάβει χώρα, κατόπιν συνεννόησης, είτε στον Αστικό Αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης (Πάρκο Δόξα) είτε στην αυλή του σχολείου (στις περιπτώσεις που διαθέτει λαχανόκηπο). Αντίστοιχα, θα αποφασιστεί η ημέρα και ώρα υλοποίησης στην περίοδο Απρίλιος-Μάιος 2024.Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες έχουν ενεργό ρόλο στη δόμηση και στο διαμοιρασμό της γνώσης έτσι, που το εκπαιδευτικό υλικό λειτουργεί ως βάση αναφοράς για την συνδημιουργία και τον εμπλουτισμό του μαθησιακού περιεχομένου του. Μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί χαρτογραφούν, μοιράζονται, αποτυπώνουν και καταγράφουν τις εμπειρίες τους, τις σκέψεις και τις ιδέες τους συνδιαμορφώνοντας τα τελικά παραδοτέα του έργου. Μετά τη λήξη των συμμετοχικών εργαστηρίων θα είναι ικανοί/ες να συζητήσουν για τη σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με τα διατροφικά συστήματα, να μιλήσουν για την παραγωγή και διάθεση της τροφής από το χωράφι στο ράφι, να μελετήσουν το οικολογικό αποτύπωμα των αστικών διατροφικών συστημάτων, να υλοποιήσουν δράσεις για την μείωση της σπατάλης τροφής στο σχολείο και το σπίτι, να επισκεφτούν και εμπλακούν ενεργά σε εγχειρήματα αστικής γεωργίας στην Θεσσαλονίκη, να σχεδιάσουν, υλοποιήσουν και αξιολογήσουν δράσεις εντός και εκτός σχολείο για την διάδοση της σημασίας και την ενίσχυση πρακτικών για τη βιώσιμη διατροφή. Το περιεχόμενο του προγράμματος βασίζεται και ανταποκρίνεται στις ηλικιακές, Σημαντικό, επίσης, να σημειώσουμε ότι γνωστικές και συναισθηματικές ανάγκες των μαθητών/τριών. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων θα εφαρμόζεται η Σοσιοκρατική Κυκλική Μεθοδολογία η οποία συνεισφέρει στην ενδυνάμωση των μαθητών/ριών σε διαδικασίες ενεργούς συμμετοχής και λήψης αποφάσεων στην τάξη και ευρύτερα στη σχολική τους κοινότητα.

Το περιεχόμενο του προγράμματος βασίζεται και ανταποκρίνεται στις ηλικιακές, γνωστικές και συναισθηματικές ανάγκες των μαθητών/τριών. Σημαντικό, επίσης, να σημειώσουμε ότικατά τη διάρκεια των εργαστηρίων θα εφαρμόζεται η Σοσιοκρατική Κυκλική Μεθοδολογία η οποία συνεισφέρει στην ενδυνάμωση των μαθητών/ριών σε διαδικασίες ενεργούς συμμετοχής και λήψης αποφάσεων στην τάξη και ευρύτερα στη σχολική τους κοινότητα. Κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων εργαστηρίων, τόσο μέσα στην τάξη όσο και εκτός, θα συντονίζουν οι εκπαιδεύτριες της Mαμαγαία, ωστόσο κρίνεται σημαντική η παρουσία και συνοδεία των εκπαιδευτικών. Τέλος, ενθαρρύνουμε την ενεργή εμπλοκή όλου του συλλόγου διδασκόντων και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου στις δράσεις, καθώς το σύνολο αυτών ολοκληρώνει τη ‘σχολική κοινότητα’.