Λύκειο/Γυμνάσιο: 2310277809 - Δημοτικό: 2310225697 - Νηπιαγωγείο: 2310267433
Επιλογή Σελίδας

Βιβλιοδεσία είναι το δέσιμο των φύλλων ενός εντύπου και η ένωσή τους με προστατευτικό κάλυμμα (εξώφυλλο), ώστε να πάρουν μορφή που να διευκολύνει την ανάγνωση και να προστατεύονται από τη φθορά. Το αποτέλεσμα λέγεται βιβλίο. Η βιβλιοδεσία είναι πιο παλιά από την τυπογραφία. Αρχικά, στην Ελλάδα, λεγόταν στάχωσις. Ακόμα και σήμερα, σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, όπως στην Κρήτη, ονομάζουν στάχωμα τη βιβλιοδεσία.

Σε μια περιπέτεια βιβλιοδεσίας μπήκαν τα παιδιά της έκτης τάξης του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μαζί με τους γονείς και τη δασκάλα τους, την κα Στέλλα Σιούλη. Έδεσαν όλοι μαζί ένα πανόδετο βιβλίο με μονές σελίδες με την τεχνική του καλύμματος και κατόπιν όλα τα παιδιά προμηθεύτηκαν τα υλικά σε βαλιτσάκια βιβλιοδεσίας για να δέσει το καθένα το δικό του. Δεν ήταν όμως μόνοι τους. Τους βοήθησαν δύο γάτοι.

Ο Σπάγγος, ο κεραμιδόγατος (κ. Νίκος Λειβαδιώτης) πήρε το όνομά του από τους σπάγκους που χρησιμοποιούμε στη βιβλιοδεσία. Είναι φασαριόζος, φωνακλάς και όλο σε μπελάδες μπλέκει. Η Τέλα (κα. Ράνια Καμπουράκη) πήρε το όνομά της από το υλικό βιβλιοδεσίας “τέλα” που σημαίνει ύφασμα. Είναι μια γάτα από την Ισπανία, όλε! Ξέρει τα πάντα γύρω από τη βιβλιοδεσία, γιατί σπουδάζει στη σχολή καλών τεχνών στη Βαρκελώνη, στο τμήμα της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας. Είναι σοβαρή, λιγομίλητη και θέλει πολύ να βοηθάει το φίλο της το Σπάγκο, όποτε βρίσκεται σε μπελάδες. Μην μπερδευτείτε με την προφορά της, γιατί τώρα μαθαίνει ελληνικά.

Ο  Σπάγκος καταφέρνει με τη βοήθεια της ισπανίδας φίλης του να κερδίσει το στοίχημα που είχε βάλει με το γάτο τον Ξερόλα και τριγυρίζει όλο χαρά στα κεραμίδια. Μαζί τους ακολουθήθηκαν τα παρακάτω βήματα:

  • 1ο βήμα – πριόνισμα της ράχης του βιβλίου για να δεθούν τα τυπογραφικά μεταξύ τους.
  • 2ο βήμα – Δημιουργήσαμε το κάλυμμα του βιβλίου και το αφήσαμε να στεγνώσει.
  • 3ο βήμα – ντύσιμο του καλύμματος με πανί βιβλιοδεσίας
  • 4ο βήμα – τοποθετήσαμε τα εσώφυλλα, τα οποία ενώνουν το εσωτερικό μέρος του βιβλίου με το κάλυμμά του.
  • 5ο βήμα – κολλήσαμε στη ράχη του βιβλίου την τέλα για να σταθεροποιηθεί η ράχη του βιβλίου και να μεγαλώσει η αντοχή του στο χρόνο.
  • 6ο βήμα πέρασμα του εσωτερικού σώματος του βιβλίου μέσα στο κάλυμμά του.