Λύκειο/Γυμνάσιο: 2310277809 - Δημοτικό: 2310225697 - Νηπιαγωγείο: 2310267433
Επιλογή Σελίδας

Κατόπιν θετικής εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών ξεκινά αύριο Δευτέρα 1/2/2021 η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια & Λύκεια).

Για τη δια ζώσης επαναλειτουργία του σχολείου μας έχουν ληφθεί μέτρα πρόληψης και αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού αναφορικά με τα ακόλουθα ζητήματα:

1. Η προσέλευση των μαθητών/τριών Γυμνασίου & Λυκείου από διαφορετική είσοδο σε σχέση με τους/τις μαθητές/τριες του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου, όπως ακριβώς ίσχυε και πριν την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων το Νοέμβριο.

2. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, όπου με τη διαρρύθμιση των θρανίων τηρείται η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ των μαθητών/τριών. Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών/τριών στις τάξεις. Οι αίθουσες θα αερίζονται επαρκώς στο τέλος κάθε διδακτικής ώρας αλλά και κατά τη διάρκειά της, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τους/τις διδάσκοντες/ουσες, θα γίνεται περιοδική απολύμανση των αιθουσών κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ υπάρχει επάρκεια σε αντισηπτικό διάλυμα.

3. Επισημαίνουμε ότι οι μαθητές/τριες καλό είναι να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας στα λεωφορεία με τα οποία μετακινούνται από και προς το σχολείο.

4. Επίσης καλό είναι να έχουν μαζί τους: μάσκα, αντισηπτικά μαντηλάκια ή ατομική συσκευασία αντισηπτικού διαλύματος, φαγητό και νερό (για να μην χρησιμοποιούν τις κοινόχρηστες βρύσες).

5. Καθημερινά, εκτός από την τήρηση των ενδεικνυόμενων αποστάσεων από εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι βασικοί κανόνες υγιεινής. Βασικό μέτρο πρόληψης της διασποράς του COVID 19 είναι η συχνή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών με πλύσιμο χρησιμοποιώντας νερό και κρεμοσάπουνο είτε με χρήση αντισηπτικού διαλύματος. Ειδικά κατά την είσοδο μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών στις αίθουσες διδασκαλίας θα πρέπει η αντισηψία των χεριών να υλοποιείται με τη χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

6. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η διαχείριση του τυχόν βήχα ή φτερνίσματός τους ειδικά μέσα στον κλειστό χώρο της αίθουσας διδασκαλίας η οποία θα πρέπει να επιδιώκεται να αερίζεται πολύ καλά με φυσικό τρόπο, καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος.

7. Η χρήση της μάσκας αποτελεί επιπρόσθετα προς τα ανωτέρω μέτρο πρόληψης και αποφυγής διασποράς του covid19 και είναι υποχρεωτική.

8. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί από μέρους των μαθητών/τριών στην αποφυγή ανταλλαγής αντικειμένων μεταξύ τους και της χρήσης κοινού εξοπλισμού. Όλα τα άτομα μέσα σε μία αίθουσα θα πρέπει να συμβάλουν στην διατήρηση της καθαριότητας του περιβάλλοντος χώρου και στη συνεχή υπενθύμιση των βασικών αρχών υγιεινής.

9. Επιπλέον, ειδικότερα λόγω της χειμερινής περιόδου και των χαμηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τον υποχρεωτικό αερισμό των σχολικών αιθουσών παρακαλούνται οι γονείς ή/και κηδεμόνες να μεριμνήσουν σχετικά με την κατάλληλα ένδυση των μαθητών/τριών.

10. Εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών, το πρόγραμμα εφημεριών αναπροσαρμόζεται κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων των μαθητών/τριών σε κάθε χώρο του σχολείου.

11. Ειδικότερα οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί κατά την παρουσία τους στο σχολείο θα πρέπει να προσέξουν τα ακόλουθα:

    • Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών/τριών στο προαύλιο κατά τα διαλείμματα.
    • Διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές/τριες κάθε τμήματος/ υποτμήματος στο προαύλιο.
    • Φυσικός αερισμός των αιθουσών ιδίως στο διάλειμμα.
    • Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα (π.χ. μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ).

12. Παρακαλούμε θερμά τους γονείς ή/και κηδεμόνες εάν ένας/μία μαθητής/τρια εκδηλώσει συμπτώματα λοίμωξης COVID-19, να παραμένει στο σπίτι εν αναμονή ιατρικής αξιολόγησης και του αποτελέσματος αυτής.

Συνεπώς όλοι φοράμε μάσκες καλύπτοντας πλήρως το στόμα και ειδικά τη μύτη, οι μαθητές και οι μαθήτριες κάθε τμήματος διατηρούν την ομοιογένειά τους και αποφεύγουν το συγχρωτισμό με μαθητές και μαθήτριες άλλων τμημάτων, χρησιμοποιούμε τα αντισηπτικά των αιθουσών (αποφεύγοντας την κατάχρηση), πλένουμε τα χέρια μας όποτε είναι απαραίτητο και αποφεύγουμε να τα ακουμπάμε στο πρόσωπό μας και σε κάθε διάλειμμα εξερχόμαστε γρήγορα από την τάξη και κατευθυνόμαστε στην αυλή σύμφωνα με τις οδηγίες των εκπαιδευτικών ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Τα παράθυρα των αιθουσών είτε θα παραμένουν ελαφρώς ανοικτά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων είτε θα ανοίγουν διάπλατα στο μέσο περίπου της διδακτικής ώρας, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες

Εν όψει της επαναλειτουργίας του σχολείου μας, υπενθυμίζουμε τις προγενέστερες σχετικές οδηγίες του ΥΠΑΙΘ που μπορείτε να βρείτε στο ακόλουθο link (https://www.minedu.gov.gr/news/44824-06-05-20-odigies-gia-tin-epanaleitourgia-ton-sxolikon-monadon-2) και το ΦΕΚ/ΚΥΑ εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης μπορείτε να βρείτε στους ακόλουθους ηλεκτρονικούς συνδέσμους:

Υλικό για Μαθητές

Υλικό για Γονείς

Υλικό για Εκπαιδευτικούς

Διαδικαστικά

Όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας φροντίζουμε η επιστροφή των μαθητών/τριών στο σχολείο μας να είναι ασφαλής και είμαστε σε συνεχή εγρήγορση να επέμβουμε, αν διαπιστώσουμε προβλήματα, να τα επιλύσουμε άμεσα.

Καλή επιστροφή