Λύκειο/Γυμνάσιο: 2310277809 - Δημοτικό: 2310225697 - Νηπιαγωγείο: 2310267433
Επιλογή Σελίδας

 

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων και αφορμή τις έντονες συζητήσεις μεταξύ γονέων για τη  χρησιμότητα της τοποθέτησης καθαριστών αέρα σε σχολικές τάξεις, υλοποιήθηκε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 20.00 μ.μ. η παρακάτω διαδικτυακή εκδήλωση: Η χρήση καθαριστών αέρα εσωτερικού χώρου στη μάχη καταπολέμησης εξάπλωσης της Covid-19
Ομιλητής ήταν ο Dr Κωνσταντίνος  Σιούτας, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και κάτοχος της έδρας Fred Champion στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), απόφοιτος του ΠΣΠΘ. Μετά την 20’ παρουσίασή του, ο κύριος Σιούτας θα είναι στη διάθεσή μας για τυχόν ερωτήσεις. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε σχετικό άρθρο https://www.kathimerini.gr/society/561246478/poia-metra-proteinoyn-oi-eidikoi-gia-toys-kleistoys-choroys/. Επισυναπτόμενο, μπορείτε επίσης να βρείτε το βιογραφικό σημείωμα του κ. Σιούτα,
Ο κ.Σιούτας, απόφοιτος του ΠΣΠΘ,  είναι από τους κορυφαίους επιστήμονες στην επιστημονική περιοχή των αιωρούμενων σωματιδίων.
Στην παρουσίαση του αναφέρθηκε στην σημασία της χρήσης καθαριστών αέρα στις σχολικές αίθουσες ως μέτρο που συμβάλλει στην πρόληψη διάδοσης ιών όπως ο COVID -19 και παρέθεσε στοιχεία από την έρευνα του και τη βιβλιογραφία.  Την εκδήλωση παρακολούθησαν αρκετοί γονείς και καθηγητές, που είχαν μάλιστα την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις που απάντησε ο επιστήμονας.

Ακολουθούν τα συμπεράσματα και συστάσεις του καθώς και ενδεικτικές διαφάνειες της παρουσίασης:

  1. Η airborn transmission (αερομεταφερόμενη μετάδοση) είναι πολύ σημαντικός τρόπος (μάλλον ο πιο σημαντικός τρόπος) μετάδοσης του Covid-19
  2. Η χρήση μάσκας προσώπου προσφέρει περιορισμένη προστασία, ιδιαίτερα σε εσωτερικούς χώρους με υψηλή συνάθροιση ατόμων
  3. Η χρήση καθαριστών αέρα εσωτερικού χώρου και αποτελεσματικών συστημάτων εξαερισμού είναι επιτακτική για την προστασία του κοινού από τον Covid-19, ειδικά καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα, αλλά και το καλοκαίρι όταν οι εσωτερικοί χώροι είναι air conditioned.
  4. Η χρήση αυτών των συστημάτων θα πρέπει να συσταθεί από τις αρμόδιες αρχές ως απολύτως απαραίτητη για την δημόσια προστασία σε χώρους όπως η εστίαση, νοσοκομεία, σχολεία, ιατρεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, πολυκαταστήματα.
  5. Επίσης η προστασία αυτών των συστημάτων καθαρισμού δεν είναι μόνο ενάντια στο Covid19, αλλά και εναντίον της γρίππης, αλλεργιών, καθώς και της αέριας μόλυνσης που είναι υπεύθυνη για 8 με 9 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Ακολουθούν μερικές από τις σημαντικότερες διαφάνειες της παρουσίασης: